10 tips om energie (en veel geld) te besparen

Economie
vrijdag, 07 oktober 2022 om 12:38
stock birken Adia1drrL4c unsplash scaled
Gasprijzen exploderen en de zorgen om de aankomende energierekeningen zijn behoorlijk groot. Aan de energieprijzen valt weinig te doen, maar je kunt wel wat aan je eigen verbruik veranderen. Wat zijn de alternatieven, en hoe bespaar je kosten? Wij hebben 10 ingezonden tips op een rijtje gezet voor je.

1. Isoleer met bewaard bubbelplastic

Tegenwoordig koopt iedereen wel eens iets online of ken je vast iemand die dat doet. Vaak zitten de pakken vol met zogenaamd bubbeltjesplastic. Kinderen vinden het geweldig, want je kunt het lekker kapot “knappen”.
Je kunt er ook prima mee isoleren! Door de luchtkamers in het plastic heeft bubbeltjesplastic een prima isolerende werking. En doordat het doorzichtig is kun je er prima ramen mee isoleren. Dan misschien wel de ramen waar je eigenlijk nooit doorheen kijkt of die in kamers zitten waar je niet zo vaak komt.
Bewaar dus al het plastic en plak straks voor het koud wordt die ramen af. Wil je het extra goed doen, neem dan het kozijn gewoon mee met beplakken. Van muur tot muur.
Heb je geen bubbeltjesplastic in pakketten? Bij de bouwmarkt kun je het ook krijgen. Echt duur is het niet.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

2. Sluit trapgaten af

Het trapgat – of je nu 1 verdieping of meer hebt – is de ruimte die jou het meeste energie kost. Warmte stijgt dus als warmte ontsnapt naar de gang – of je verwarmt er zelfs! – is de kans groot dat het op zolder of boven lekker warm is en beneden nog koud.
Dat los je op door het trapgat te dichten. Iets meer werk, ook niet gratis want je hebt er materiaal voor nodig. Maar als je zelden op de zolder komt, sluit deze dan af. De ouderwetse vlizotrap was zo gek nog niet.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

3. Verwarm je wc met een theelicht

Hoe kleiner de ruimte, hoe gemakkelijker te verwarmen. Dat geldt helemaal voor de kleinste ruimte in het huis, de toilet. Heb je er een verwarming? Zet deze uit! Eén of twee theelichtjes zijn voldoende om een wc de hele avond op aangename temperatuur te houden. En theelichtjes, vooralsnog, zijn niet zo duur. En het ziet er nog eens gezellig uit ook.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

4. Gebruik koken om te verwarmen

Ook kleine beetjes helpen:.
Bij het koken zijn we geneigd om alle warmte te laten wegvloeien. Door de afzuigkap – en hop, de warmte is buiten. Na het opwarmen van een pizza in de oven, hop deur dicht en warmte blijft in de oven. Na het afgieten, alles gelijk in de vaatwasser.
In plaats van alles direct op te ruimen en in de vaatwasser te stoppen: Laat hete pannen afkoelen. In plaats van de ovendeur dicht te doen na gebruik; laat de deur open staan en de oven zo afkoelen (wel opletten!).
Het zijn kleine beetjes warmte, waar ze kosten niks. Je gooit ze alleen niet weg.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

5. Zet deurdrangers op je deuren

De deuren dichthouden en alleen de ruimten verwarmen waar je bent, het is de basis voor energie te besparen. De laatste tip voor vandaag kost ook wat investering. Je moet er ook even aan wennen: deurdrangers op je deuren. Zeker als je vaak deuren open laat staan (of kinderen hebt die daar kennelijk een talent voor hebben) is een dranger op een deur een goed idee. Niet heel fraai geef ik toe, maar dit zijn bijzondere tijden.
Tot zover. Heb je nog niet gekeken naar de tips om gas te besparen, doe dat dan . Ook daar een paar tips die je nu kunt oppakken om straks geld te besparen. Aan de energieprijzen kun je helaas weinig doen. Maar energie besparen heb je voor een deel in eigen hand.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

6. Vervang je droger

Heb je nog een condensdroger, overweeg dan deze te vervangen voor een versie met warmtepomp. Het stroomverbruik van zo’n wasdroger ligt op 33% van een condensdroger. Cool blue heeft regelmatig goede tweede kans apparaten staan voor een stuk minder investering.
Aanvullend: Natuurlijk is je was gewoon aan een waslijn hangen nog beter. Maar: zie ook tip 17, niet in de woonkamer!
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

7. Koop een warmtekussen of deken

Een uit de verzameling verwarmen waar je bent zonder gas te verbruiken: Koop bijvoorbeeld een warmtekussen van Stoov. Die maken oplaadbare warmtekussen. Minpuntje: Ze zijn met ca €120,- wel erg kostbaar. Een mooie deken of fleece werkt net zo goed en is een stuk goedkoper. Let op bij het Kruidvat, die hebben regelmatig aanbiedingen voor leuke fleece of gewone dekens. Ook bij Action kun je voor weinig aardig slagen.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

8. Korter douchen (en met een besparende douchekop)

Korter douchen is al bekend, de waterbesparende douchekop ook. Toch hebben weinig mensen er een, terwijl het serieus veel water bespaart. Dus ook warm water. Voor het idee kun je 15% energie en tot wel 50% water besparen met een speciale douchekop.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

9. Meten is weten; voorkom sluimerverbruik

Het helpt enorm als je weet hoeveel stroom een apparaat verbruikt, ook als het in standby staat of gewoon in de muur is geplugd. Dat kun je zelf meten met een wattage meter. Voor iets meer dan €10,- heb je er een.
Zo’n meter plaats je tussen het apparaat of oplader en het stopcontact. Het meet hoeveel stroom je verbruikt gedurende de tijd dat het in het stopcontact zit. Bij een beetje meter kun je ook je tarief per kWh instellen zodat je direct ziet wat een apparaat verbruikt. Natuurlijk is het een goed idee om alle stekkers uit het stopcontact te halen als je het niet gebruikt of gaat slapen. Maar het helpt als je ziet wat het kost als je dat niet doet.
Benieuwd naar meer energiebesparende tips? Lees dan verder op de volgende pagina

10: Opladen op je werk

Een tip waar je niet heel rijk van wordt maar in het kader van alle beetjes helpen: Laat alles wat opgeladen kan worden op op je werk. Dat wil niet zeggen dat je een koffer met apparaten moet meeslepen naar kantoor, maar zorg in ieder geval dat je van alle apparaten de laadkabels bij je hebt. En zorg dat alles is opgeladen voor je richting huis vertrekt.