Italië verbiedt kunstmatig vlees om eigen cultuur en gezondheid van de bevolking te beschermen

Italië verbiedt kunstmatig vlees om eigen cultuur en gezondheid van de bevolking te beschermen

De rechtse regering van Italië heeft een wetsvoorstel gesteund dat in laboratoria geproduceerd vlees en ander synthetisch voedsel zou verbieden, waarbij het Italiaanse voedselerfgoed en de bescherming van de gezondheid worden benadrukt.

Als de voorstellen doorgaan, zou het overtreden van het verbod boetes tot € 60.000 opleveren.

Francesco Lollobrigida, die het omgedoopte ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit leidt, sprak over het belang van de Italiaanse voedseltraditie.

De boerenlobby prees de stap.

Coldiretti en andere landbouwlobby's hebben de afgelopen maanden een half miljoen handtekeningen verzameld waarin wordt opgeroepen tot bescherming van "natuurlijk voedsel versus synthetisch voedsel", en premier Giorgia Meloni is een van degenen die hebben ondertekend.

"We kunnen alleen met onze boeren een maatregel vieren die onze boeren in de voorhoede plaatst, niet alleen op het gebied van het verdedigen van excellentie... Rome."

Het voorgestelde wetsvoorstel kwam hard op de hielen van een reeks regeringsdecreten die het gebruik van meel afkomstig van insecten zoals krekels en sprinkhanen in pizza of pasta verbieden.

Ministers hebben het gewaardeerde mediterrane dieet van Italië genoemd als hun motivatie voor beide maatregelen.

De heer Lollobrigida, die van dezelfde rechtse partij van lid is als de premier, zei: "Laboratoriumproducten garanderen geen kwaliteit, welzijn en de bescherming van de Italiaanse eet- en wijncultuur en -traditie, waarop een deel van onze traditie is verbonden."

De voorstellen, die dinsdag door de ministers zijn goedgekeurd, hebben tot doel synthetische voedingsmiddelen die zijn geproduceerd uit dierlijke cellen te verbieden zonder het dier te doden, en zouden ook van toepassing zijn op in het laboratorium geproduceerde vis en synthetische melk.

Afgelopen november heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) celgekweekte kip goedgekeurd voor menselijke consumptie na "zorgvuldige evaluatie". In 2020 gaf Singapore wettelijke goedkeuring voor in het laboratorium gekweekt kippenvlees voor gebruik in nuggets.

Tot nu toe is er geen goedkeuring verleend binnen de Europese Unie, maar de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft duidelijk gemaakt dat celgebaseerde landbouw zoals kweekvlees "kan worden beschouwd als een veelbelovende en innovatieve oplossing... voor gezonde en milieuvriendelijke vriendelijke voedselsystemen".

Beeld: ter illustratie | Bron: BBC

Lees meer over:
Italië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties