Met deze bijwerkingen moet je rekening houden na het krijgen van een corona vaccinatie

Met deze bijwerkingen moet je rekening houden na het krijgen van een corona vaccinatie

We zijn ruim twee maanden aan het prikken met de coronavaccins en het vaccinatietempo versnelt. Steeds meer Nederlanders zijn beschermd tegen covid-19 én krijgen te maken met bijwerkingen. Wat kun je verwachten na een prik?

Bijwerkingen zijn een logisch gevolg van vaccinaties. Vaccins zetten ons immuunsysteem aan het werk zodat we nieuwe ziekteverwekkers aankunnen. Nieuwe vaccins komen alleen op de markt als het Europees Geneesmiddelenbureau EMA oordeelt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

De meest voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins zijn volgens Bijwerkingencentrum Lareb reacties op de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, pijn in de gewrichten, koorts, misselijkheid, koude rillingen en opgezette lymfelieren in de oksel, in de hals of bij het sleutelbeen.

"Bij verreweg de meeste mensen zijn die bijwerkingen mild', zegt vaccinexpert Leonoor Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zij oordeelt namens Nederland bij EMA mee over de vaccins. "Een minderheid heeft meer last van bijwerkingen en de meeste klachten verdwijnen na 1 tot 3 dagen."

Toch kunnen bijwerkingen het functioneren beperken. De RIVM-richtlijn voor de coronavaccinaties stelt dat de veelvoorkomende bijwerkingen weliswaar onschuldig zijn, "maar ze zijn wel hinderlijk en kunnen leiden tot het tijdelijk niet inzetbaar zijn voor werk in de eerste 24-48 uur na vaccinatie", aldus de richtlijn.

Lees verder bij de bron: https://nos.nl/artikel/2372132-met-deze-bijwerkingen-moet-je-rekening-houden-na-een-coronaprik.html

Beeld: Unsplash

Lees meer over:
vaccinatie covid-19 bijwerkingen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer