Minister Grapperhaus: 'geen wapenstok en pepperspray voor boa’s'

Minister Grapperhaus: 'geen wapenstok en pepperspray voor boa’s'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat bekijken hoe buitengewoon opsporingsambtenaren een betere uitrusting kunnen krijgen. Wat betreft de minister behoort een wapenstok niet tot de mogelijkheden. De Nederlandse bond van boa's benadrukt al langere tijd de noodzaak voor een betere rusting, vooral na de geweldsincidenten die recent plaatsvonden.

De druk lijkt de laatste tijd flink toe te nemen op boa's, met name vanwege de corona maatregelen. Volgens de vakbond gaat dat steeds vaker gepaard met het nodige geweld. Zo ging het op Hemelvaartsdag in IJmuiden flink mis: boa's werden daar mishandeld.

Vandaag worden er om 12.00 uur actie gevoerd in een aantal steen door boa's. Ze pleiten, samen met de vakbond, voor een betere bewapening.

Door de afgelopen omstandigheden komt de minister nu de boa's deels tegemoet. Hij wil in gesprek met boa- en politiebonden om te bekijken wat de mogelijkheden zijn betreft het eventuele gebruik van een noodknop of een bodycam. Ook worden andere mogelijkheden besproken.

Daarnaast moet de politie direct aanwezig kunnen zijn als een boa in de moeilijkheden komt. Het inzetten van geweldsmiddelen als een wapenstok is nog niet aan de orde. "Het geweldsmonopolie ligt in Nederland bij de politie."

BOA staat voor buitengewoon opsporings ambtenaar. Het is iemand die strafbare feiten opspoort maar in dienst is van de gemeente. Het verschilt per gemeente waarin de BOA werkt, met wat voor een vorm van bewapening de BOA op pad gaat.

Zo hebben sommige burgemeesters bepaalt dat boa's bijvoorbeeld gebruik maken van een bodycam wanneer ze op pad gaan, of zelfs pepperspray. In sommige gemeentes kunnen de boa's op niets rekenen, omdat de burgemeester vinden dat alleen politieagenten met wapens uitgerust moeten worden.

Tijdens de Veiligheidsberaad van afgelopen avond reageerden de burgemeesters dan ook verdeeld op de vraag of zij voor een betere bewapening zijn van de boa's. Een deel van de burgemeesters is van mening dat zij een bewapening liever niet zien, en dat het beter is wanneer politieagenten worden meegestuurd. Andere burgemeesters vinden bewapening wel gepast.

Beeld: Guido van Nispen | CC BY 2.0 | Flickr.com

Lees meer over:
geweld grapperhaus minister

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer