In dit populaire pretpark kun je vanaf zaterdag niet meer cash betalen

Buitenland
vrijdag, 26 april 2024 om 14:03
pin
Attractiepark TusenFryd in Noorwegen sluit zich aan bij een groeiende trend in Europese pretparken door grotendeels over te gaan op cashloze betalingen. Vanaf aankomende zaterdag zullen bezoekers op de meeste plekken niet langer met contant geld kunnen betalen, zo heeft de directie van het park aangekondigd.
Volgens berichten van de website Looopings zal TusenFryd vanaf aanstaande zaterdag een nieuw betaalbeleid invoeren. Bij de ingang en in twee souvenirwinkels blijft contant betalen mogelijk, maar verder zullen bezoekers worden aangemoedigd om digitaal te betalen.
Voor bezoekers die liever geen bankpas gebruiken, biedt het park de mogelijkheid om contant geld in te wisselen voor een speciale ‘betaalkaart’. Deze kaart kan worden gebruikt voor betalingen in het park en is beschikbaar in waarden van 8,50, 17 en 43 euro, equivalent aan respectievelijk 100, 200 of 500 Noorse kronen. Aan het einde van de dag kunnen bezoekers het resterende saldo op de kaart weer terugwisselen naar contant geld.
Het besluit van TusenFryd om cashloos te worden heeft echter veel kritiek ontvangen, met name vanuit het Noorse publiek. Veel mensen uiten hun ongenoegen over het besluit en hebben weinig begrip voor de verandering. Het park werd overspoeld met klachten, wat resulteerde in de verwijdering van een Facebook-bericht waarin het cashloze beleid werd aangekondigd.
Het cashloze beleid van TusenFryd staat niet op zichzelf; in Zweden, het buurland van Noorwegen, is het gebruikelijk geworden om in pretparken digitaal te betalen. Het besluit van TusenFryd kan echter een voorbode zijn voor vergelijkbare maatregelen bij andere parken, met name die behoren tot Parques Reunidos, het moederbedrijf van TusenFryd. Dit omvat ook bekende parken zoals Attractiepark Slagharen en Bobbejaanland.
In Nederland is de trend naar cashloze betalingen in pretparken al eerder ingezet. Vorig jaar heeft Avonturenpark Hellendoorn vrijwel volledig de overstap gemaakt naar digitaal betalen, wat suggereert dat andere parken in Nederland mogelijk snel zullen volgen.