Europese Commissie geeft goedkeuring voor 3,4 miljard Euro staatssteun aan KLM

Europese Commissie geeft goedkeuring voor 3,4 miljard Euro staatssteun aan KLM

De Europese commissie heeft het plan om staatssteun te verlenen aan KLM goedgekeurd. Het betreft een directe lening van 1 miljard Euro, met een looptijd van 5,5 jaar, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro.

Air France ontving eerder dit jaar al 7 miljard steun van de Franse overheid. Het totaalbedrag van alle steun voor Air France-KLM komt daarmee op 10,4 miljard euro neer.

Wel worden er voorwaarden gestel aan de verleende steun. Zo is het van belang dat KLM de kosten structureel met 15 procent zal verlagen. Banenverlies lijkt hierbij onvermijdelijk. Daarbij zou van medewerkers worden gevraagd om loon in te leveren.

Eurocommissaris Margrethe Vestager spreekt van een zeer belangrijke rol dat KLM speelt voor de Nederlandse economie. Waarbij het gaat om werkgelegenheid en luchtvaartverbindingen. “De crisis heeft de luchtvaartsector buitengewoon hard getroffen. Dit steunpakket zal KLM van de liquiditeit voorzien die het dringend nodig heeft om de impact van de coronacrisis te weerstaan", zo zegt de Eurocommissaris.

Vakbonden bij KLM waren eerder niet spreken over de voorwaarden, en eisten toen inspraak wat betreft de reorganisatieplannen. Zij zijn namelijk niet betrokken bij de plannen, iets wat volgens de internationale regels die bij collectieve arbeidsovereenkomsten horen wel zo zou moeten. Ook wilt KLM een eerder afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent, die per 1 augustus ingevoerd zou worden, uitstellen. De bonden zien hier niets in omdat er nog geen zicht is op het totaalpakket aan maatregelen om de kosten omlaag te krijgen.

KLM was bij de eerste ronde voor loonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken.

Beeld: Mario A.P. | CC BY-SA 2.0 | Flickr

Lees meer over:
Europese Commissie KLM

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer