Griekenland gaat gevaccineerde toeristen vanaf 14 mei weer toelaten

Buitenland
donderdag, 11 maart 2021 om 18:39
santorini 1546901 1920
De Griekse minister van toerisme Harry Theoharis bracht in een aankondiging naar buiten dat het land vanaf 14 mei weer toegankelijk is voor toeristen. Alle personen die gevaccineerd of negatief getest zijn, zijn deze zomer welkom in Griekenland.
“Toeristen zijn van harte welkom zolang ze maar gevaccineerd, immuun of negatief getest zijn. Toeristen die een bezoek aan ons land brengen worden onderworpen aan een willekeurige controle. Dit jaar, en de rest van je leven is het enige wat je wil Griekenland. Om de glimlach weer op je lippen tevoorschijn te toveren, en we hopen dat je verlangt weer terug te komen na je aankomende vakantie", verklaarde minister met gepaste vreugde tijdens zijn toespraak.
Voor Griekenland is het toerisme een van de hoofdzakelijke inkomstenbronnen, het land ging zodoende voorop om het gebruik van vaccinatie-paspoorten in Europa aan te moedigen om reizen zonder beperkingen weer mogelijk te maken. Iets wat overigens met veel kritiek gepaard ging omdat dit door een groep bezorgde burgers juist als vrijheidsbeperkend wordt gezien.
Eveneens liet de minister weten dat nadat de meest kwetsbare mensen gevaccineerd zijn, mensen die werken in de horeca daarna aan de beurt zijn en zodoende de prioriteit krijgen. Zo zouden de risico’s ook voor toeristen minimaal moeten zijn. 
Volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme van de VN was 2020 het slechtste jaar voor het wereldwijde toerisme, met slechts 7,4 miljoen mensen die naar Griekenland reisden, minder dan tijdens de economische crisis, en veel minder dan in 2019, toen er 31,3 miljoen reizigers waren.
Terwijl Griekenland in 2019 inkomsten had van 18 miljard, daalde dit tot 4 miljard in 2020, waardoor de begroting van het land onder druk kwam te staan. De minister is positief gestemd, hij verwachtte dat 2021 een veel beter jaar gaat zijn in vergelijking met 2020.
Griekenland verbood vanwege de coronacrisis binnenlandse en buitenlandse vluchten, en verlengde deze noodmaatregel zelfs tot meerdere malen aan toe.
Bron: Schengenvisainfo | Beeld: Pixabay