Kick Out Zwarte Piet kondigt actie aan in Beda om grijze pieten: 'Wederom een racistisch feestje'

Kick Out Zwarte Piet kondigt actie aan in Beda om grijze pieten: 'Wederom een racistisch feestje'

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat rond de sinterklaasintocht protesteren in Breda in plaats van in Maastricht. In Breda zullen namelijk ‘grijze pieten’ te zien zijn, en dat is volgens de actiegroep onacceptabel.

De grote sinterklaasintocht die ieder jaar in Breda word georganiseerd gaat ook dit jaar door corona niet door, maar er wordt toch een evenement georganiseerd waar ‘grijze pieten’ te zien zijn om de pietendiscussie tegemoet te komen. Actiegroep KOZP vindt dit geen oplossing en heeft besloten te protesteren ‘omdat men daar anno 2021 nog steeds denkt weg te komen met de racistische karikatuur Zwarte Piet in de vermomming van grijze Piet’.

Eigenlijk zou KOZP gaan demonstreren in Maastricht, maar daar is de lokale organisatie uiteindelijk toch nog overgegaan op roetveegpieten. Voorzitter Jerry Afriyie heeft hierom laten weten dat de eerder aangekondigde demonstratie in Maastricht geschrapt is. Wel vindt er ook een protest plaats in Volendam. Daar zouden volgens KOZP nog zwarte pieten te zien zijn.

Voorzitter van het organisatiecomité in Breda, Ronnie Foesenek, laat weten dat er donderdagavond definitief besloten wordt over het uiterlijk van de pieten. De opties: een piet die helemaal grijs is, of een die daar nog roetvegen overheen heeft. De kleur grijs staat vast om de hulpjes van Sint zo onherkenbaar te houden voor kinderen. Grijs, dat zijn de pieten dus sowieso.

KOZP noemt dat ‘schijnoplossingen’ die het slavernijverleden bagatelliseren en zegt in beide gevallen te gaan demonstreren. ,,Wij eisen duidelijke zichtbare afstand van Zwarte Piet. Zolang wij dat niet zien, is dat voor ons reden om verandering te eisen bij de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn”, aldus Afriyie.

Lees verder bij de bron

Beeld: Videostill

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties