Amerikaanse studie toont aan: dramatische afname van effectiviteit covid-vaccins tot aan slechts 13%

Buitenland
vrijdag, 05 november 2021 om 19:55
mufid majnun cM1aU42FnRg unsplash 1 scaled
Drie verschillende coronavirusshots – die voornamelijk beschikbaar zijn in de VS en Europa – hebben in de loop van de tijd een dramatische afname van de werkzaamheid laten zien, onthult een onderzoek onder bijna 800.000 Amerikanen.
De effectiviteit van het Covid-19-vaccin tegen zowel infectie als overlijden werd onderzocht in drie door de VS goedgekeurde injecties: de mRNA-injecties van Pfizer-BioNTech en Moderna, en het Janssen-virale vectorvaccin.
Na analyse van gegevens van 780.225 Amerikaanse veteranen van verschillende leeftijden en geslachten tussen februari en oktober, kwamen onderzoekers tot een verontrustende conclusie. Vaccinbescherming tegen Covid-19-infectie daalde van 89,2% op zijn hoogst naar een dieptepunt van 13,1%, volgens een gezamenlijk onderzoek van het Public Health Institute, het Veterans Affairs Medical Center en het University of Texas Health Science Center, gepubliceerd in de Wetenschapsjournaal op donderdag.
Terwijl de effectiviteit tegen infectie in maart 89,2% was voor Moderna, 86,9% voor Pfizer en 86,4% voor Janssen, waren er in september enorme dalingen tot respectievelijk 58%, 43% en 13%.
De opkomst en dominantie van de Delta-stam van het virus gedurende de tijd van het onderzoek kan een rol hebben gespeeld, aldus onderzoekers, eraan toevoegend dat de vaccinbescherming in alle bestudeerde leeftijdsgroepen afnam.
Meer dan 26.000 positieve PCR-tests vonden plaats bij ongeveer 498.000 volledig gevaccineerde veteranen.
De auteurs zeiden dat het patroon van doorbraakinfecties een "zorgwekkende temporele trend" laat zien. Hoewel de analyse betrekking heeft op 2,7 procent van de Amerikaanse bevolking, hebben andere binnenlandse en internationale onderzoeken aangetoond dat de werkzaamheid aanzienlijk afneemt.
Een beter punt is dat de effectiviteit van het vaccin tegen ziekenhuisopname en overlijden hoog bleef.
Terwijl doorbraakinfecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen zich blijven voordoen bij volledig gevaccineerde mensen, is er "een dringende noodzaak om meerdere beschermingslagen te herstellen, zoals maskering en fysieke afstand - zelfs bij gevaccineerde personen", waarschuwen de wetenschappers.
Beeld: Unsplash