Erfenis van prinses Juliana nog altijd niet verdeeld 17 jaar na haar dood

Erfenis van prinses Juliana nog altijd niet verdeeld 17 jaar na haar dood

Het is deze week precies 17 jaar geleden dat prinses Juliana stierf. Nog altijd is de erfenis na haar overlijden niet geregeld. “Er zijn 136 voetbalvelden die nog verdeeld moeten worden.”

Prinses Juliana liet bij haar overlijden enorm veel na. Zo betrof het niet alleen koninklijke juwelen en paleizen, maar ook liggen her en der in Nederland verschillende stukken land verspreid die toebehoren aan de Nederlandse Koninklijke Familie. Ook dat levert de nodige problemen op.

Koningshuisexpert Marc van der Linden geeft uitleg. “Er zijn 136 voetbalvelden aan grond die nog verdeeld moeten worden en waarvan gekeken moet worden ‘hoe gaan we dit verkopen, horen we dit wel te verkopen”, vertelt Marc bij RTL Boulevard. Het gaat namelijk niet alleen om paleisgrond, maar ook om bepaalde weilanden, straten en zelfs stoepranden. Plekken waar gemeentes maar al te graag gebruik van willen maken om extra woningen te bouwen. “Er zitten heel veel kaveltjes her en der in Nederland verspreid waarvan je je moet afvragen of het naar de gemeente moet.”

Prinses Juliana had er zelf geen goed beeld bij wat ze allemaal naliet aldus Marc. “Nooit heeft ze echt een idee gehad hoe rijk ze was. Ze was de enige erfgename van Wilhelmina, die daarvoor van al die familieden ook geërfd had.” Zo erfde ze bijvoorbeeld aandelen van de Russische treinmaatschappij van vóór 1918. Het is niet duidelijk of je daar nog wat mee kunt, dat zijn zaken die nog altijd onderzocht worden.

Ongelooflijk maar waar: Juliana werd door de Verenigde Staten in de jaren 60 tot rijkste vrouw van de wereld. In Nederland deden ze daar altijd wat lacherig over. “Maar ik denk wel dat het zo was”, zo zegt Marc. Dat heeft volgens hem vooral te maken met de diamanten en smaragden in de koninklijke juwelen. Iets wat je niet zo snel verkoopt. Omdat prinses Juliana alles eerlijk verdeeld heeft onder haar kinderen, zijn prinses Beatrix en haar zussen nooit zo rijk als haar moeder geworden.

Bron: RTL Boulevard | Beeld: E. Dronkert / CC BY 2.0

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties