Poolse politici over beslissing van EU-hof: ze hebben ons de oorlog verklaard!

Poolse politici over beslissing van EU-hof: ze hebben ons de oorlog verklaard!

Politici in Polen reageren op de beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat Warschau veroordeelde tot het betalen van een boete van een miljoen euro per dag tot de ontbinding van de Tuchtkamer van het Hooggerechtshof, meldt het nieuwsportaal Onet.

Voormalig premier Beata Szydło is ervan overtuigd dat de Europese instellingen liever geen dialoog met Polen aangaan, maar onder druk zetten. "Dit is een nieuwe fase in de hybride oorlog van de EU tegen Polen", zei politicus Janusz Kowalski. Volgens hem moet Warschau de organisatie boycotten en al haar beslissingen blokkeren totdat de rechtsstaat in Brussel is hersteld.

Kazimierz Smolinski, een wetgever van de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid, noemde het besluit een "voortzetting van de politieke oorlog" tegen Warschau. "Wie gaat dit betalen: Moravetsky, Kaczynski? Nee, alle Polen zullen betalen via belastingen, hoge elektriciteits- en aardgasprijzen", concludeerde parlementslid Piotr Boris.

In juli riep het Europese Hof van Justitie op tot sluiting van de tuchtkamer, wat volgens de Europese Commissie de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van rechters bedreigt. Woensdag werd Warschau veroordeeld tot het betalen van een miljoen euro per dag aan de EC als boete voor het niet naleven van het besluit.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
Europese Unie polen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties