Wereldgezondheidsorganisatie: COVID-19-vaccinatiedocument zou niet verplicht moeten zijn tijdens het reizen

Wereldgezondheidsorganisatie: COVID-19-vaccinatiedocument zou niet verplicht moeten zijn tijdens het reizen

Het Noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt met de verklaring dat een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19 niet vereist zou moeten zijn voor internationale reizen, omdat dit de wereldwijde toegang zou beperken vanwege de oneerlijke distributie van vaccins.

In de verklaring van de commissie stond dat ondanks het toegenomen gebruik van vaccins en therapeutische middelen om COVID-19 te bestrijden, de pandemie nog lang niet voorbij was en een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang (PHEIC) bleef. De verklaring werd afgelegd na de negende verplichte driemaandelijkse vergadering van de commissie over de COVID-19-pandemie sinds het begin van 2020.

Het Comité verklaarde dat "een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19 voor internationale reizen niet vereist zou moeten zijn als de enige optie of voorwaarde die internationale reizen toestaat, gezien de beperkte wereldwijde toegang en ongelijke distributie van vaccins tegen COVID-19".

Het document zegt dat staten een op risico's gebaseerde benadering moeten overwegen om internationale reizen te vergemakkelijken door maatregelen zoals testen en quarantainevereisten in te trekken of aan te passen, indien van toepassing, volgens de richtlijnen van de WHO, aldus het Anatolische Agentschap.

WHO-directeur-generaal Tedros Adanom Gebrejesus zei dat de COVID-19-pandemie PHEIC bleef vertegenwoordigen en accepteerde het advies van de commissie.

Het Comité sprak ook zijn bezorgdheid uit over de uitdagingen waarmee de Afrikaanse regio wordt geconfronteerd bij het reageren op de COVID-19-pandemie.

Deze omvatten toegang tot voldoende vaccins, diagnostische en therapeutische middelen en het verzamelen, analyseren en rapporteren van epidemiologische en kwalitatieve laboratoriumgegevens, waaronder gegevens over genomische sequentiebepaling, die nodig zijn om de ontwikkeling van de COVID-19-pandemie te volgen.

Het Comité benadrukte hoe belangrijk het is dat staten alle beschikbare instrumenten blijven gebruiken. Deze omvatten maatregelen op het gebied van de volksgezondheid en de sociale sfeer, vaccinatie, diagnose, therapie en effectieve communicatie om de pandemie te beheersen en de nadelige effecten ervan op de gezondheid en de sociaal-economische en educatieve context te verminderen.

"Bovendien erkende het Comité dat de aanhoudende aard van de COVID-19-pandemie een extra last vormde in de context van complexe humanitaire noodsituaties, massale migratie, ontheemding van de bevolking en andere crises", aldus de WHO.

Het Comité suggereerde dat staten zouden overwegen om de paraatheids- en reactieplannen en het ondersteuningsbeleid te herzien om rekening te houden met deze onderlinge afhankelijkheden.

Het Comité riep op tot erkenning van alle vaccins die door de WHO zijn goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen en van alle vaccinatieschema's in overeenstemming met de aanbevelingen van zijn deskundigengroep, ook voor internationale reizen.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
vaccinatie WHO

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties