Wederom duistere transactie oud-koning Juan Carlos onthuld

Wederom duistere transactie oud-koning Juan Carlos onthuld

Het gebeurde in de afgelopen weken al meerdere malen, maar oud-koning van Spanje Juan Carlos is wederom in opspraak geraakt. De Spaanse online krant El Confidencial heet maandag weer een duistere transactie aan het licht gebracht.

Het zou gaan om een betaling van vliegtickets voor een vakantiereis van Juan Carlos naar Frans-Polynesië, waar hij in januari 2016 zijn 78e verjaardag vierde. De tickets kostten bij elkaar opgeteld bijna 33.000 euro.

Het bedrag blijkt niet te zijn betaald afkomstig uit de toelage uit het Spaanse koningshuis. El Confidencial schrijft dat er een heel carousel aan betalingen is opgezet om de koning zo goed mogelijk uit beeld te houden en niet aan de betalingen te kunnen verbinden. Alsook de bron van het geld te verbergen. De oud-koning werd uiteindelijk alleen genoemd op zijn vliegticket.

Uiteindelijk blijkt de betalingen te herleiden tot een rekening die bij Credit Suisse is geparkeerd in Liechtenstein. Die vervolgens weer op naam staat van Fundación Zagatka, een ver familielid van Juan Carlos. Álvaro heeft volgens onderzoek van justitie in Genève voor miljoenen aan reiskosten betaald voor de koning, waarbij nu wordt onderzocht waar al dat geld oorspronkelijk vandaan kwam.

Volgens El Confidencial kan de zaak juridische mogelijk gevolgen hebben. Het kan gaan om witwassen indien de illegale oorsprong van Zagatka’s geld wordt bewezen. Evenzo zou de factuur die door het bedrijf van Philip Adkins is opgesteld om de herkomst van de fondsen te dekken, betekenen dat documenten zijn vervalst. Pikant is ook dat het zich afspeelde na de troonsafstand van Juan Carlos, waardoor zijn onschendbaarheid niet meer van toepassing is en ook het Spaanse hooggerechtshof onderzoek kan doen.

Het is bijna dagelijks dat de Spaanse media met nieuwe onthullingen komen rond de geldstromen van Juan Carlos, de oud-koning van Spanje en de van de van de huidige koning Felipe. Het gaat daarbij niet om kleine bedragen maar om tientallen miljoenen euro's die er mee gemoeid zijn. De oud-koning staat daarom onder druk (die steeds verder toeneemt) om afstand te nemen van zijn vader om te voorkomen dat de reputatie van de monarchie aangetast zal worden.

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
Spanje Juan Carlos

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties