Taakstraf voor beledigen koningin Máxima

Taakstraf voor beledigen koningin Máxima

Een 63-jarige man uit Utrecht heeft een taakstraf van 40 uur opgelegd gekregen voor het beledigen van koningin Máxima. Hij beledigde vorig jaar op 22 oktober de koningin meerdere keren door schuttingtaal te roepen.

De man stond op die dag bij een groepje mensen van wie er één werd bekeurd voor iets anders. Toen de agenten de bekeuring uitschreven, beledigde de man de koningin. De agenten waarschuwden hem dat dat strafbaar is, maar hij bleef tot twee keer toe doorgaan met de beledigingen.

De politierechter van de rechtbank Midden-Nederland is het met de officier van justitie eens dat de woorden van de man niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting omdat die niet bijdragen aan het publieke debat. “Deze woorden gaan zodanig ver dat dit niet geaccepteerd hoeft te worden”, aldus de politierechter.

Vorig jaar stond majesteitsschennis als apart artikel in de wet. Dat artikel is inmiddels vervallen, maar belediging blijft alsnog strafbaar en daarom is de man ook vervolgd.

Beeld: Schermafbeelding Youtube

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties