Dit is hoe de dodenherdenking er dit jaar uit zal zien

Dit is hoe de dodenherdenking er dit jaar uit zal zien

De Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei in Amsterdam is dit jaar vanwege de huidige maatregelen tegen van het coronavirus niet toegankelijke voor publiek. Alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn aanwezig. Ook zullen zij de nodige afstand van elkaar bewaren.

Het publiek wordt nadrukkelijk opgeroepen om thuis te blijven, en op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Ook vraagt het Nationaal Comite alle blazers van Nederland om het signaal Taptoe om 19.58 vanuit huis mee te spelen. Dit is een idee van de Oranjevereniging te Etten-Leur.

Voordat de herdenking plaats vindt op de Dam houdt Arnon Grunberg in een lege Nieuwe Kerk een 4-mei voordracht. Vervolgens zingt Simone Kleinsma een lied.

Tijdens de Herdenking legt het koningspaar een krans bij het Nationaal Monument. Dan volg het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Koning Willem-Alexander houdt ook een toespraak. Dit is uniek want nooit eerder sprak het staatshoofd tijdens de dodenherdenking. De reden dat het dit jaar wel gebeurt is omdat Nederland herdenkt dat er 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. De NOS zendt de hele herdenking live uit.

De 5 mei-lezing die de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou houden in Den Haag, is vanwege de coronacrisis afgezegd. Ambassadeurs van de vrijheid zoals Roxeanne Hazes en Snelle zijn op 5 mei online en via sociale media te volgen. De NOS zendt dinsdagavond 5 mei een bevrijdingsspecial uit met een bijzonder concert vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam.

Zodra de Dodenherdenking tot een einde is gekomen, vertrekken jeeps vanuit Wageningen om het Vrijheidsvuur te brengen naar de veertien plaatsen waar een Bevrijdingsfestival zou worden gehouden. De festivals gaan niet door, maar in de plaatsen wordt wel om middernacht, als Bevrijdingsdag begint, het vuur ontstoken. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS doet dat in Wageningen, waar de Duitsers 75 jaar geleden onderhandelden over de capitulatie. Op www.vrijheidsvuur.nl kunnen mensen thuis digitaal het vuur aansteken.

Beeld: Marco de Swart | CC BY-ND 2.0 | Flickr

Lees meer over:
Amsterdam

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties