Inflatie in de Eurozone bereikt hoogtepunt

Economie
woensdag, 06 oktober 2021 om 23:48
euro g050c5c678_1920
Volgens gegevens van Eurostat bereikte de inflatie in de eurozone in september een record van 3,4% over de afgelopen 13 jaar. Dit is een stijging van 0,4% ten opzichte van augustus. De kerninflatie, exclusief voeding, energie, alcohol en tabak, steeg van 1,6% in augustus naar 1,9%. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de rente tegen het einde van het jaar zal stijgen tot 4, wat twee keer hoger zou zijn dan de doelstelling van de bank.
Volgens de ECB zal dit proces worden teruggedraaid en zullen we begin 2022 een daling zien. Maar tegen de achtergrond van de energiecrisis in Europa en de recordprijzen van aardgas en elektriciteit zal dit misschien niet zo snel gebeuren. Of zelfs helemaal niet.
"We hebben de afgelopen drie kwartalen veel van onze prognoses naar boven bijgesteld. De zaken zijn sneller gegaan en dat geldt voor de groei, dat geldt voor de inflatie en dat geldt voor de werkgelegenheid", vertelde de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, in september aan CNBC. Volgens deskundigen is de kans echter groot dat dit niet het geval zal zijn en dat de banken verrast zullen worden. "We denken dat er een goede kans is dat deze inflatie minder van voorbijgaande aard zal zijn dan alle centrale banken, inclusief de ECB, suggereren", zei BNP Paribas-econoom Luigi Speranza tegen Reuters.
De ECB heeft gezegd bereid te zijn tijdelijke oplossingen te vinden om ervoor te zorgen dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling, aangezien het aanpakken van de zwakke prijsgroei ongekende inspanningen vereist, waaronder negatieve rentetarieven en biljoenen euro's aan activa-aankopen. Aangezien het programma voor noodmaatregelen ten bedrage van 1,85 biljoen euro naar verwachting in maart zal eindigen, en de aanscherping ervan in de komende maanden waarschijnlijk bescheiden zal zijn.
De aanjagers van inflatie zijn stijgende energieprijzen, evenals de problemen in de wereldwijde toeleveringsketen veroorzaakt door de coronaviruspandemie die de wereld begin 2020 overspoelde. Experts verwachten dat noch de problemen met de toeleveringsketen, noch die met de stijgende energieprijzen spoedig worden opgelost.
De gasprijs op de TFF Hub in Nederland is sinds het begin van het jaar met bijna 400% gestegen. De Franse regering heeft maatregelen genomen om de stijgende gasprijzen een halt toe te roepen. Vrijdag werden nieuwe prijzen voor natuurlijke hulpbronnen van kracht, die 12,6% hoger zijn dan de huidige, maar de Franse autoriteiten zullen een nieuwe stijging blokkeren om de gemoedsrust van de burgers te garanderen. Ook Italië, Griekenland en Spanje zetten stappen in dezelfde richting. De elektriciteitsprijzen in Groot-Brittannië, de hoogste in Europa vanwege de afhankelijkheid van het land van aardgas, stegen met 19%. Europa bereid zich voor op een pittige winter.
Beeld: Pixabay