Hevige protesten barsten los in Italië tegen COVID-19-paspoort en de nieuwe verlenging ervan

Hevige protesten barsten los in Italië tegen COVID-19-paspoort en de nieuwe verlenging ervan

Na de aankondiging van de Italiaanse regering om het gebruik van de Green Pass te verlengen en het COVID-19-certificaat verplicht te stellen voor alle werknemers, hebben tienduizenden burgers geprotesteerd in de straten van Rome, Milaan en Triëst.

De Italiaanse autoriteiten hebben onlangs aangekondigd dat vanaf 15 oktober alle personen die in de publieke en private sector werken, in het bezit moeten zijn van de Green Pass, een uitbreiding van het EU Digital COVID-19 Passport. Degenen die weigeren het vaccin in te nemen en die geen negatief testresultaat, een herstel- of vaccinatiebewijs kunnen overleggen waaruit blijkt dat de houder volledig is ingeënt tegen de ziekte COVID-19, worden geschorst en lopen het risico niet betaald te worden na de vijfde dag.

Met betrekking tot de verlenging van de pas zei de Italiaanse minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza, dat om het land veiliger te maken en de vaccinatiegraad te verhogen, de autoriteiten hebben besloten de vereiste van de groene pas voor alle werknemers uit te breiden, ongeacht de sector waarin ze werken.

Italiaanse burgers die tegen vaccinatie zijn, hebben dergelijke regels echter afgekeurd. Ze hebben gezegd dat het gebruik van de COVID-19-vaccinatie als voorwaarde om te mogen werken en toegang te krijgen tot de meeste plaatsen in strijd is met de fundamentele mensenrechten, terwijl ze benadrukken dat hun vrijheid en burgerlijke vrijheden in gevaar worden gebracht.

Hoewel volledige vaccinatie tegen het coronavirus niet verplicht is geworden voor de burgers van het land, moeten Italianen en reizigers uit andere landen nog steeds in het bezit zijn van een herstelcertificaat dat aangeeft dat ze de afgelopen zes maanden van het virus zijn hersteld of een negatief COVID-19-testresultaat dat in de afgelopen 48 uur is genomen om het land binnen te kunnen komen.

Maar aangezien het nemen van een nieuwe COVID-19-test om de 48 uur behoorlijk prijzig is, steunen de demonstranten het besluit van de regering niet. Zij stellen dat er sprake is van (indirecte) dwang, hetgeen wat tegen de grondwettelijke vrijheden indruist.

Op dit moment is de Italiaanse groene pas verplicht voor alle personen, inclusief toeristen, die gebruik willen maken van het openbaar vervoer, zoals vliegtuigen, bussen en veerboten. De pas is ook verplicht voor iedereen die toegang wil tot restaurants, bars, bioscopen, theaters, sportevenementen, musea, zwembaden, pretparken, sportscholen, conferenties, vergaderingen en vele andere plaatsen.

Eerder onthulde het EU-gezondheidsagentschap dat de COVID-19-situatie in Italië aanzienlijk is verbeterd, wat suggereert dat andere landen hun inreisbeperkingen voor Italiaanse reizigers versoepelen. Op basis van de op 30 september gepubliceerde cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie (ECDC), heeft Italië de afgelopen 14 dagen minder dan 50 infectiegevallen per 100.000 inwoners geregistreerd. Waarom Italië er dan nu voor kiest om de vrijheden zodanig in te perken en verzwarende maatregelen in te voeren is voor velen dan ook een raadsel.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Videostill

Lees meer over:
coronamaatregelen Italië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Twee wielrenners doodgereden

Twee mannen in hun veertiger jaren zijn vanochtend overleden in de stad Gent in België, toen een auto zich op een groep van v...

Michael (40) won 11 miljoen euro in de loterij maar is nu alles kwijt

Een man uit het Verenigd Koninkrijk die 9,7 miljoen pond (ongeveer 11,2 miljoen euro) in de loterij won, heeft binnen acht ja...

Loodgieter gearresteerd nadat hij 1000 euro voor een kwartiertje werk vraagt

Op zaterdagavond 24 februari werd in Tilburg een man uit Amsterdam gearresteerd volgens een melding van een dubieuze activite...

Misdrijf niet uitgesloten: Onderzoek naar overlijden 61-jarige man in woning

Ridderkerk - Een 61-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. Deze vond plaats in een wo...

Tragische dood na schietpartij: 26-jarige komt om het leven

Amsterdam - In de vroege ochtend van zondag 25 februari heeft er een schietincident plaatsgevonden op de Rhoneweg. Een 26-jar...

Lees meer