HEMA optimistisch over toekomst, onderhandelingen met schuldeisers bijna afgerond

HEMA optimistisch over toekomst, onderhandelingen met schuldeisers bijna afgerond

Een van de meest bekende warenhuisketen in Nederland, HEMA, zit momenteel in de afrondende fase wat betreft de onderhandelingen met een groep schuldeisers. Dit nadat eigenaar Marcel Boekhoorn eerder op zondag eigenlijk al de handdoek in de ring gooide. Nu laat het bedrijf optimistisch te zijn over de uitkomst van de gesprekken met de schuldeisers en over de toekomst. Dit laat het bedrijf weten in een verklaring.

Op moment van schrijven is HEMA nog in handen van Marcel Boekhoorn door middel van zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Invsestments. Ditzelfde bedrijf nam HEMA incluis schulden in 2018 nog over. Een klein gedeelte van die schulden moest maandag afgelost worden, echter bleef het grootste gedeelte nog open staan. Boekhoorn liet zondag weten dat het hem niet lukte om een overeenkomst te sluiten met de belangrijkste schuldeisers.

Volgens HEMA is de groep schuldeisers bereid te praten over herfinanciering "met als doel om de schulden fors terug te brengen". Die zouden ook bereid zijn nog meer geld in HEMA te steken, zodat het bedrijf weer meer financiële armslag krijgt. Wanneer definitieve overeenstemming wordt bereikt, krijgen de schuldeisers een belang in het bedrijf.

"Vanaf de start van de besprekingen begin april, heeft de groep obligatiehouders (schuldeisers, red.) haar steun uitgesproken voor de strategie, het management en de medewerkers van de onderneming", aldus HEMA

Eerder op zondag mengde ook de eigenaar van winkelketen Blokker, Mirage Retail Group, zich in het HEMA-verhaal. Dat bedrijf liet weten een bod te willen doen op de winkels van HEMA.

De warenhuizen van HEMA kwamen in de afgelopen jaren in verschillende hanen terecht, onder andere die van Lion Capital. Die investeerder liet HEMA achter met een grote berg schuld, in de vorm van leningen ter waarde van totaal 800 miljoen euro. Een bedrag van 50 miljoen euro moet 15 juni afgelost worden. Mocht dit niet gebeuren dan is het zo dat alle schulden direct opeisbaar worden.

Boekhoorn zegt dat hij sinds HEMA zijn eigendom is, meer dan 115 miljoen euro in het bedrijf te hebben gestoken. Ook zegt hij bereid te zijn geweest 523 miljoen euro aan de schuldeisers te betalen. "Ik heb niet het idee dat de tegenpartij ons bod serieus in overweging heeft genomen", liet hij zondag weten.

Beeld: Wikimedia Commons

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties