Vliegen gaat flink stuk duurder worden door klimaatmaatregelen

Buitenland
woensdag, 26 juni 2024 om 15:09
kevin hackert yqrdjhw9yws unsplash
De Lufthansa Group heeft aangekondigd dat het een nieuwe milieutoeslag zal invoeren voor passagiers van al haar luchtvaartmaatschappijen, inclusief Brussels Airlines. Deze toeslag, variërend van 1 tot 72 euro per vlucht, zal worden toegepast op alle boekingen vanaf 26 juni voor vluchten die na 1 januari 2025 vertrekken vanuit Europa.
De Lufthansa Group verklaart dat de toenemende kosten door klimaat- en milieumaatregelen in de luchtvaartsector de reden zijn voor deze nieuwe toeslag. "Wij kunnen de steeds verder toenemende kosten als gevolg van de regelgeving niet meer zelf dragen", aldus de groep in een verklaring.
Een belangrijke factor voor de toeslag is de verplichte bijmenging van Sustainable Aviation Fuel (SAF). De Europese Unie vereist dat luchtvaartmaatschappijen vanaf volgend jaar 2 procent SAF gebruiken, oplopend tot 70 procent in 2050. SAF is aanzienlijk duurder dan reguliere kerosine, wat de operationele kosten voor luchtvaartmaatschappijen verhoogt.
Daarnaast wordt het EU Emissions Trading System (EU ETS) aangepast voor de luchtvaart, wat betekent dat maatschappijen meer zullen betalen voor hun CO2-uitstoot. Ook het ICAO Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) draagt bij aan de toenemende kosten.
Naar verwachting zullen andere Europese luchtvaartmaatschappijen het voorbeeld van de Lufthansa Group volgen. De groep omvat naast Lufthansa en Brussels Airlines ook SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Edelweiss en Eurowings. De invoering van deze toeslag markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop luchtvaartmaatschappijen omgaan met de kosten van milieumaatregelen.
De hoogte van de toeslag varieert afhankelijk van de lengte van de vlucht en de geboekte reisklasse. De toeslag wordt toegevoegd aan de ticketprijs voor alle vluchten die vanuit Europa vertrekken.