Toestand van neergestoken Nederlandse peuter in Frankrijk kritiek na mesaanval

Buitenland
vrijdag, 09 juni 2023 om 11:45
aanval
Annecy, Frankrijk - Gisteren vond er een gruwelijke aanval met een mes plaats op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, een stad in Frankrijk. Een Nederlandse peuter van bijna twee jaar oud raakte hierbij ernstig gewond. Er zijn in totaal zes slachtoffers, waarvan vier kinderen, nog steeds in levensgevaar. De verdachte, een 32-jarige man uit Syrië, werd door de politie verwond en overmeesterd.
Tijdens een spoedpersconferentie heeft officier van justitie Line Bonet-Mathis nadere informatie verstrekt over het incident: "Er zijn zes slachtoffers, waarvan vier minderjarigen en twee volwassenen." Zowel de tweejarige jongen als het driejarige meisje, die broer en zus zijn, verkeren in ernstige toestand, evenals de andere twee kinderen: een tweejarige en een kind van 22 maanden oud. Een van de volwassen slachtoffers is een 78-jarige man.
Twee van de slachtoffers zijn hoogstwaarschijnlijk buitenlanders, vermoedelijk toeristen: een Britse burger en een Nederlandse peuter van 22 maanden oud. Volgens BFMTV is de Nederlandse peuter overgebracht naar een ziekenhuis in Genève, Zwitserland. De overige slachtoffers worden behandeld in Grenoble.
De toestand van alle gewonde kinderen wordt omschreven als "zeer zorgelijk" door de openbaar aanklager. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon echter nog geen bevestiging geven over het Nederlandse slachtoffer.
De aanval vond plaats terwijl er meerdere groepen schoolkinderen in het park aanwezig waren. Talloze kinderen raakten in shock. Annecy, gelegen in de prachtige Franse Alpen, in de nabijheid van de majestueuze Mont Blanc en ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Genève, Zwitserland, staat bekend om het betoverende Lac d'Annecy, het meer dat grenst aan het park.
"Rond 9.45 uur vanochtend heeft een man ernstige schade veroorzaakt op de doorgaans rustige en zonnige oevers van het meer van Annecy," begint Le Journal de Dimanche het nieuwsbericht over de aanval. Getuigen hebben gemeld dat de man eerst de kinderen aanviel en vervolgens vluchtte om daarna een oudere man aan te vallen. "We zagen hoe hij spelende kinderen aanviel, dat was overduidelijk zijn doelwit," zegt een getuige tegen dezelfde krant. "Nadat mensen probeerden hem af te schrikken, vluchtte hij en kwam de politie tussenbeide."
Op beeldmateriaal is te zien dat de aanvaller gekleed was in een zwarte korte broek en een blauwe sjaal om zijn hoofd had gewikkeld. Hij sprak Engels en riep twee keer "In de naam van Jezus Christus". "In het begin dachten we dat het een toneelstuk was, maar toen we het geschreeuw van mensen hoorden, beseften we dat het echt was. De man verkeerde duidelijk in verwarde toestand."
Binnen enkele minuten was de politie ter plaatse en opende het vuur. De verdachte kon worden overmeesterd zonder zelf gewond te raken. Hulpverleners arriveerden snel om de slachtoffers te behandelen en het gebied veilig te stellen.
Volgens berichten in de Franse media is de verdachte geïdentificeerd als Abdalmasih H., een 32-jarige man uit Syrië die de vluchtelingenstatus in Zweden heeft verkregen. Hoewel hij sinds 2013 in Zweden verblijft, heeft hij ook in november asiel aangevraagd in Frankrijk, wat werd afgewezen. Bij zijn asielaanvraag gaf Abdalmasih H. aan een "christen uit Syrië" te zijn. De Franse autoriteiten waren niet bekend met de verdachte en hij is legaal naar Frankrijk gereisd.
Het motief achter de aanval is nog onbekend. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar poging tot moord. Gezien het feit dat de verdachte niet bekend is bij de inlichtingendiensten, acht de politie de kans op een terroristisch motief zeer klein. Er zijn geen aanwijzingen voor een psychiatrisch verleden bij de verdachte.