TU Eindhoven mag vacatures niet alleen voor vrouwen openstellen

TU Eindhoven mag vacatures niet alleen voor vrouwen openstellen

Het aannamebeleid van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt in strijd te zijn met de wetgeving voor gelijke behandeling. De universiteit stelt namelijk tijdelijk alleen vacatures open voor vrouwen om meer vrouwelijke wetenschappers te werven. Maar dit is niet toegestaan, zo oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De TU/e laat in een reactie weten zich te blijven inzetten voor een betere genderbalans. De manier waarop ze dat zullen doen is niet bekend. Momenteel bestuderen ze de uitspraak van het hof. Sinds de invoering van het voorkeursbeleid heeft de TU/e 48 vrouwelijke wetenschappers aangenomen van over de hele wereld.

Uit eerdere uitspraken van het Europese Hof van Justitie blijkt volgens het college dat het voorkeursbeleid niet mag leiden tot een absolute voorrang voor vrouwen. Het college vindt dat de TU/e niet voldoende duidelijk heeft gemaakt waarom het voorkeursbeleid voor alle wetenschappelijke functies moet gelden, omdat de achterstandspositie van vrouwen niet bij alle faculteiten even groot is.

De TU Delft stelde eerder tijdelijk tien functies open voor enkel vrouwen. Daar oordeelde het college in 2012 wel positief over, omdat deze toen ook vacatures voor mannen openstelde. Daarmee onderbouwde de TU Delft waarom het voorkeursbeleid voor deze specifieke functies nodig was.

Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over:
eindhoven

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties