Van Vollenhoven: Geef boa’s volledige uitrusting met vuurwapen

Van Vollenhoven: Geef boa’s volledige uitrusting met vuurwapen

Voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, Pieter van Vollenhoven vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) bevoegdheid moeten krijgen om wapens te dragen. Dat zei hij in Dit is de Dag. "Ik snap de oproep voor wapenstok en pepperspray, maar je kunt ook nog een stap verder gaan."

Naar aanleiding van het incident in IJmuiden op Hemelvaartsdag waar boa's werden aangevallen door een groep jongeren, laait de discussie over bewapening van boa's weer op. Van Vollenhoven, ere-voorzitter bij Stichting Maatschappij en Veiligheid denkt dat bewapening beter is.

"Ze hebben in het verleden veel politietaken overgenomen, steeds meer worden ze een soort gemeentepolitie. Ze stuiten op verzet en dan kunnen ze eigenlijk weinig doen", stelt Van Vollenhoven. Hij vindt het beter om ze een vuurwapen te geven. "Ik denk dat we ze op den duur volledig moeten uitrusten".

Van Vollenhoven ziet dat de boa's steeds meer opereren als gemeentepolitie. "Het probleem is dat de politie de wijken totaal heeft verlaten. De boa kent de wijken vaak beter dan de politieman. We moeten naar het hele concept van politie en boa's opnieuw kijken", vindt hij.

Van Vollenhoven pleit daarom ook voor een nieuw aanzien voor boa's. "De boa is in de wijk veel meer aanwezig en ziet ook veel meer".

Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA-ACP zegt aankomende dinsdag actie te gaan voeren met boa's. Gerrits: "We willen naar buiten toe een bericht afgeven dat het niet langer kan. Het worden publieksvriendelijke acties". Van Vollenhoven steunt de acties van de boa's: "Als je eindeloos praat en er gebeurt niks, dan kan ik me voorstellen dat je een vuist maakt".

Gerrits hoopt ook op nieuwe mogelijkheden: "We zijn al lang bezig bij de minister om pepperspray en een wapenstok te krijgen". Hij denkt dat dat een verschil maakt: "Boa's staan vooraan bij handhaving in de coronacrisis, maar met een lege riem."

Beeld: Albert van Dijk

Lees meer over:
justitie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Dit is de nieuwe vriend van Welmoed Sijtsma (33)

Welmoed Sijtsma deelt geweldig liefdesnieuws. De 33-jarige presentatrice heeft weer een relatie. Ze heeft RTL Boulevard beves...

Hond vindt plastic zak in de vuilnisbak en draagt deze mee naar huis. Eigenaars zijn geschokt als ze zien wat erin zit

Een hond genaamd pui genoot van een van zijn wandelingen die hij zelf maakte door de straten vang Bangkok, blaffend naar vree...

Zien: Dit is de 22 jaar oudere partner van Hélène Hendriks

De geruchtenmolen over Hélène Hendriks en haar mysterieuze partner heeft draait op volle toeren. Ondanks dat Hélène geruchten...

Overleden vrouw gevonden in het water

Het lichaam van een dode vrouw is maandagochtend aangetroffen in Standdaarbuiten. Het lichaam werd gevonden in het water bij...

Voorbijganger doet schokkende ontdekking: ziet overleden persoon in auto

Een voorbijganger trof maandagochtend een dode aan in een auto in Lith. De auto was geparkeerd op de Wiegersmastraat. Forensi...

Lees meer