Grootste vulkaan ter wereld ontdekt

Grootste vulkaan ter wereld ontdekt

Het zijn kale rotsen die zo'n vijftig meter boven de oceaan uitsteken. Op het eerste oog een stukje mooie natuur, maar verder niets bijzonders. Nu blijkt dat dit punt de grootste en heetste schildvulkaan ter wereld is. Pūhāhonu, wat Hawaiaan is voor 'schildpad die voor lucht boven komt', is enorm groot, maar inmiddels niet meer actief.

Na onderzoek blijkt dat Pūhāhonu bijna twee keer zo groot is in vergelijking met de vorige recordhouder, de Mauna Loa (ook te vinden in Hawaii) De vulkaan is te vinden in de Stille Oceaan, ongeveer duizend kilometer ten noordwesten van hoofdstad Honolulu.

Onderzoekers laten weten dat Pūhāhonu zo'n 4500 meter lang is, vanaf de bodem van de oceaan gezien. Het hele gevaarte bevat maarliefst zo'n 150.000 kubieke kilometer rots, een enorm aantal. Om dit te vergelijken: Mauna Loa (de vorige recordhouder), heeft een inhoud van 83.000 kubieke kilometer.

Vulkanologen analyseerden stukken rots en kwamen tot de conclusie dat het magma bij uitbarsting intens heet was: zo'n 1700 graden celsius.

Eenderde van Pūhāhonu ligt boven de oceaanbodem. De rest van de grote vulkaan is begraven onder koraal, puin en andere materialen dat is afgesleten. Deze schildvulkaan is zo zwaar dat de aardkorst in miljoenen jaren tijd honderden meters is weggezakt.

Beeld: Wikipedia

Lees meer over:
natuur

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties