Spaanse koning Juan Carlos liet tonnen aan contant geld invliegen vanuit Zwitserland

Spaanse koning Juan Carlos liet tonnen aan contant geld invliegen vanuit Zwitserland

Hij lag al onder vuur, maar wederom is oud-koning Juan Carlos in opspraak geraakt. De Spaanse krant El Confidencial schrijft dat de oud-koning grote hoeveelheden contant geld vanuit Zwitserland naar Spanje heeft laten vliegen via de luchthaven van Madrid.

Op basis van justitiedocumenten meldt de krant dat het contante geld tussen 2008 en 2012 Spanje in werd gebracht. De Spaanse wet schrijft voor dat elk bedrag van 10.000 euro of meer moet worden gemeld bij de belastingdienst, maar zover bekend is, is dit nooit gebeurd. Daarmee is de wet dus overtreden.

In Spanje is het absoluut niet toegestaan meer dan 100.000 euro het land in te brengen. In documenten die in handen zijn van de Spaanse krant, blijkt echter dat er regelmatig juist vele tonnen naar binnen werden gebracht. In veel gevallen ging het om zo'n 200.000 euro, maar er werden soms ook bedragen ingevlogen die veel hoger lagen.

Soms werd er enkele maanden geen geld verzonden, maar er waren ook tijden dat het geldtransport juist weer elke week naar Spanje vertrok.

Een persoon die dit mede mogelijk gemaakt zou hebben zou een Zwitserse advocaat zijn, die vorig jaar met pensioen is gegaan. Hij haalde het geld van de bankrekening in Zwitserland, vertrok met een lijnvlucht naar Spanje en overhandigde vervolgens het geld aan de koning. Daarna vloog hij weer terug.

Juan Carlos ligt sinds enige jaren stevig onder vuur. Hij was in eerste instantie populair wegens zijn rol bij de overgang van de Spaanse dictatuur onder generaal Franco naar een democratie, eind jaren 70. Maar dat imago kantelde vanaf 2011.

De koning zou hebben bemiddeld voor Spaanse ondernemers bij de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Het vermoeden bestaat dat hij daar persoonlijk 65 miljoen euro aan verdiende, geld dat in Zwitserland zou zijn gestald.

Vorige maand startte er al een onderzoek naar die affaire. De huidige Spaanse koning onderzoekt momenteel maatregelen om zijn vader verde op afstand te kunnen plaatsen.

Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over:
Spanje geld Zwitserland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Man doodgestoken in woning, vrouw opgepakt

In de Groningse stadswijk Oosterpoort heeft een steekpartij plaatsgevonden, waarbij het mannelijke slachtoffer de aanval niet...

89-jarige vrouw in scootmobiel omgekomen bij botsing met stadsbus

Op zaterdagmiddag 20 april, rond 13.45 uur, heeft zich een tragisch ongeval voorgedaan op de kruising van de Katerdijk met de...

Dit is hoe de 20-jarige zoon van de overleden Guusje Nederhorst er nu uit ziet

De herinnering aan Guusje Nederhorst, die op slechts 34-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van borstkanker, blijft leve...

VIDEO: Nederlandse conducteur mept Somalisch dreigventje hard tegen de grond

We bevinden ons op een treinstation in Hoorn. Daar kreeg een Somalische jongen ruzie met een conducteur van de NS. De 21-jari...

Vrouw (27) vliegt uit kermisattractie en komt te overlijden

Een ongeval bij een kermisattractie heeft geleid tot het overlijden van een 27-jarige vrouw in Blois, in het hart van Frankri...

Lees meer