Wat zijn de gevolgen als de motie van wantrouwen tegen Rutte wordt aangenomen?

Wat zijn de gevolgen als de motie van wantrouwen tegen Rutte wordt aangenomen?

Het is niet mogelijk dat Rutte als Tweede Kamerlid kan worden weggestuurd, maar niet meer op kunnen treden als demissionair premier van Nederland is wel een optie. Dat zegt hoogleraar politieke wetenschappen Tom van der meer van de Universiteit van Amsterdam, mocht de motie van wantrouwen worden aangenomen. Het politieke voortbestaan van Rutte staat dus op het spel.

Wilders diende vandaag tegen demissionair premier Rutte een motie van wantrouwen in. Volgens Wilders is het onmogelijk dat Rutte nog langer het land op een geloofwaardige manier kan besturen. Mocht de motie van wantrouwen aangenomen worden, dan is het zo dat iemand anders de functie van Rutte moet overnemen aldus hoogleraar van der Meer. “Dat kan mogelijk iemand van buitenaf zijn.”

Rutte staat onder druk om de Omtzigt-notities. Rutte zegt zich niet te herinneren met verkenners Ollongren en Annemarie Jorritsma gesproken te hebben over Omtzigt. "Uit het verslag blijkt dat het wel over hem is gegaan. Dat roept terecht veel vragen op. Ik heb me dat achteraf verkeerd herinnerd, en betreur dat ten zeerste", aldus Rutte.

Verschillende partijen willen dat Rutte opstapt als premier, vanavond zal blijken of dat de motie van wantrouwen wordt aangenomen.

Bron: Nu.nl | Beeld: Flickr

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer