Zijn magnetronmaaltijden nou eigenlijk echt slecht voor je? Wij hebben het antwoord

Zijn magnetronmaaltijden nou eigenlijk echt slecht voor je? Wij hebben het antwoord

Niet iedereen heeft tijd om een kruidenierswinkel te plannen en maaltijden vanaf nul te koken. Het staat niet iedereen vrij om elke dag een 3-gangenmaaltijd te bereiden. Daarom kiezen drukke mensen liever voor handige opties zoals kant-en-klare magnetronmaaltijden. Maar zijn die maaltijden slecht voor je? Er is veel tegenstrijdige informatie over of magnetronmaaltijden en magnetronmaaltijden eigenlijk slecht voor je zijn en in dit artikel geven we een eenvoudige handleiding over dit onderwerp.

Magnetronmaaltijden zijn een uitstekende optie voor een plotselinge lunch/ontbijt op de dagen dat je geen zin hebt om te koken of gewoon geen tijd hebt. Je moet er echter dagelijks voor zorgen dat je de juiste maaltijden kiest die bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevatten en niet te veel natrium.

Wat betreft de bezorgdheid over de straling van microgolven, worden microgolven sinds 1971 door de Food and Drug Administration (dit is de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit) als veilig in het gebruik beschouwd.

Wat betreft de vraag of koken in de magnetron voedingsstoffen vermindert, is er iets meer contrasterend onderzoek gedaan. In een onderzoek uit 2003 werd broccoli op 4 manieren gekookt: hoogkokend, laagkokend, gestoomd en in de magnetron. Het bleek dat de broccoli 97% van de flavonoïden verloor na het koken in de magnetron. Best heftig! Maar toen: Uit een ander onderzoek in 2019 over hetzelfde onderwerp bleek echter dat het inmaken en koken in de magnetron de flavonoïden niet vermindert; in feite verhoogt het ze.

In al deze studies zijn we nog steeds in de war: zijn magnetronproducten wel of niet goed voor je?" Een ander onderzoek uit 2005 concentreerde zich op de totale fenolen van voedingsmiddelen nadat ze in de magnetron waren gekookt. erwten en prei verloren het totale fenolgehalte, maar de hoeveelheid nam toe in spinazie, paprika's, broccoli en sperziebonen.

Eén ding om zeker te zijn, magnetronmaaltijden en koken in de magnetron zijn twee verschillende dingen. We kunnen zeggen dat de veiligheid van koken in de magnetron afhangt van het type en de situatie van voedsel. Sommige gezonde voedingsmiddelen kunnen in de magnetron worden bereid, maar niet alle voorverpakte magnetronmaaltijden zijn gezond. In het volgende deel gaan we in op de mogelijke gezondheidsproblemen van goedkope kant-en-klare maaltijden van lage kwaliteit die in de winkel worden gekocht.

Dus ben je benieuwd hoe ongezond zo'n magnetronmaaltijd is die je in de supermarkt?De in de winkel gekochte magnetronmaaltijden die je tijdens de boodschappen in grote hoeveelheden naar binnen grijpt, zijn meestal helemaal niet gezond. Ze zitten boordevol toegevoegde suikers, natrium en tal van conserveringsmiddelen en ongezonde vetten, die bij regelmatig gebruik ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De volgende zijn enkele van de meest geassocieerde potentiële gezondheidsproblemen:

‍Hoge bloeddruk

Zoals hierboven aangegeven, bevatten diepvriesproducten, ingeblikt voedsel of andere magnetronmaaltijden veel natrium, wat gevaarlijk is voor de gezondheid van de bloeddruk. Een dergelijke hoeveelheid natrium die aan uw bloedbaan wordt toegevoegd, kan de manier waarop je bloeddruk in je lichaam reguleert veranderen en je cardiovasculaire systeem verstoren.

Volgens CDC moeten we minder dan 2.300 milligram (mg) natrium per dag consumeren om in optimale gezondheid te blijven. Als het wordt overschreden, kan het hypertensie, chronische hartaandoeningen en beroertes veroorzaken.

Water afstotend

Als je te veel natrium in je lichaam krijgt, kan de hoeveelheid vocht buiten je cellen toenemen. Als gevolg hiervan kan je lichaam water vasthouden en je hersenen laten denken dat het veel vocht heeft (waardoor je minder dorst krijgt), terwijl je lichaam in werkelijkheid overtollig water vasthoudt.

Waterretentie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals nierfalen, hartfalen, nierbeschadiging, nierstenen en levercirrose.

Verhoogd gewicht

Sommige bedrijven adverteren soms magnetronmaaltijden als laagcalorisch en optimaal om af te vallen. De meeste zijn echter niets meer dan een reclameval. Magnetronmaaltijden kunnen worden geladen met overtollige suikers, zout, kunstmatige smaakstoffen en calorierijke ingrediënten die uw gewicht in slechts enkele dagen kunnen verhogen.

Als je magnetronmaaltijden koopt, zorg er dan voor dat je het totale aantal calorieën, natrium en suiker op de achterkant van de verpakking controleert voordat je het koopt.

Chemische inname

Goedkope magnetronmaaltijden zijn ongezond vanwege de chemicaliën en conserveermiddelen die eraan zijn toegevoegd. Om het voedsel goedkoop veilig te houden, hebben bedrijven de neiging om heel veel conserveermiddelen en chemicaliën te gebruiken tijdens de productie van magnetronmaaltijden. Al deze kunnen je gezondheid direct schaden wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Bedrijven die kant-en-klaarmaaltijden maken en ongezonde conserveermiddelen vermijden, doen dat door de maaltijden snel te koelen en een kortere houdbaarheidsdatum te accepteren. Nieuwe verpakkingstechnologieën en innovaties hebben er ook toe geleid dat meer bedrijven het toevoegen van schadelijke conserveringsmiddelen kunnen vermijden.

Een laatste ding om op te letten met betrekking tot chemicaliën, zorg ervoor dat je bij het bereiden van voedsel in de magnetron de juiste magnetronbestendige plastic bakjes gebruikt om te voorkomen dat u ftalaten (plastic additieven) binnenkrijgt, of gebruik gewoon andere verpakkingsmaterialen zoals keramiek en glas.

Wat te doen?

Nu je weet waarom magnetronmaaltijden ongezond kunnen zijn en op welke manieren, moet je de voedingsinformatie bekijken voordat je kant-en-klare maaltijden koopt. Probeer als vuistregel te voorkomen dat je goedkope, in de winkel gekochte magnetronmaaltijden koopt. In plaats daarvan raden we je aan om maaltijden te bestellen bij gespecialiseerde, onafhankelijke en hoogwaardige kant-en-klaarmaaltijdenbedrijven, of zelfs maaltijdbereidingsbedrijven als je van fitness houdt of een fitnessdoel hebt, zoals afvallen.

In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe bedrijven gelanceerd als gevolg van de covid-pandemie, dus nu is er in Nederland genoeg variatie en keuze op het gebied van gezonde kant-en-klare maaltijden.

De ideale optie, als je de tijd en de vaardigheden hebt om gezonde maaltijden te bereiden, is het om eigen maaltijden te bereiden. Dat blijft aan het einde van de streep het beste. Je kunt uw maaltijden bereiden in het weekend als u vrij bent van werk. Maaltijden bereiden kan je helpen door de ingrediënten te kiezen die je lekker vindt en die het meest voedzaam voor je zijn. Dergelijke maaltijden kunnen indien nodig opnieuw worden opgewarmd in de magnetron. Op deze manier kun je je tijd efficiënt beheren en je gezondheid onder controle houden.

Conclusie: Magnetron is veilig voor het opwarmen van maaltijden, maar de zaak is niet hetzelfde voor magnetronmaaltijden. Toegevoegd natrium, conserveermiddelen, verpakkingen, extra calorieën, overtollige suikers, chemicaliën, etc. zijn de belangrijkste redenen waarom magnetronmaaltijden slecht voor je zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties