Bitcoin-eigenaar die zijn wachtwoord vergat heeft nog maar 2 pogingen over totdat hij 220 miljoen dollar verliest

Bitcoin-eigenaar die zijn wachtwoord vergat heeft nog maar 2 pogingen over totdat hij 220 miljoen dollar verliest

Jij denkt dat jij wel eens een slechte dag hebt? Bedenk je dan dat de in Duitsland geboren programmeur Stefan Thomas regelmatig de krantenkoppen haalt nadat een verloren wachtwoord zijn bitcoin-voorraad ter waarde van $220 miljoen ontoegankelijk maakte.

Stefan is in bezit van een beveiligde harde schijf, waarop 7.002 bitcoins staan opgeslagen, genaamd een IronKey-apparaat. Het geeft eigenaren 10 kansen om hun wachtwoord te raden voordat de inhoud wordt versleuteld. Hij was simpelweg zijn wachtwoord vergeten en had nog maar twee pogingen om goed te raden voordat deze situatie zich voordeed.

Een beknopte uitleg wat er aan vooraf ging: In 2011 was Stefan Thomas een programmeur die in Zwitserland woonde. Bitcoin was toen nog niet zo populair. Een bedrijf besloot echter om hem als video-editor met deze valuta te betalen. Thomas accepteerde het, maar hij had niet zoveel vertrouwen in de toekomst van Bitcoin. Nadat hij de klus had geklaard, betaalde het bedrijf hem 7002 Bitcoins, wat in dat jaar ongeveer $6000 was.

Het werk was een verklarende video die, paradoxaal genoeg, uitlegde wat Bitcoin is. Nadat hij zijn betaling had ontvangen, besloot hij deze op een IronKey te plaatsen. Hij koos dit apparaat vanwege de hoge beveiliging, omdat het een systeem heeft dat voorkomt dat indringers toegang krijgen tot de inhoud.

Het probleem was dat dit systeem tegen hem werkte. De IronKey-portemonnee probeert de inhoud ervan zeer goed te beveiligen. De belangrijkste beveiligingsmaatregel zijn de beperkte mogelijkheden die hij heeft om het juiste wachtwoord in te voeren. Dus wat gebeurde er? Thomas is zijn wachtwoorden vergeten.

De New York Times berichtte in eerste instantie over de benarde situatie van Thomas en citeerde hem als volgt: "Ik wilde gewoon in bed gaan liggen en erover nadenken: vervolgens ging ik naar de computer met een nieuwe strategie, dat werkte dan wederom niet en zo werd ik weer wanhopig." Een potentieel verlies van die omvang zorgt ervoor dat "je je eigenwaarde in twijfel trekt", laat hij weten. Toen de waarde van de Bitcoin op zijn hoogtepunt door het dak ging werd zijn stash gewaardeerd op meer dan $240 miljoen.

Is er dan echt geen mogelijkheid om het op te lossen? Vraag je je waarschijnlijk af nu je dit leest. Een mogelijkheid zou zijn dat Thomas meerdere professionals waaronder professoren met meerdere IronKeys inhuurt. Het doel was om een beveiligingsfout te vinden waardoor Thomas toegang zou krijgen tot de sleutel. IronKey is echter van mening dat het onmogelijk is om het systeem te hacken. Evenzo wil IronKey zijn inhoud ook niet vrijgeven, zelfs niet in ruil voor een klein percentage. Het mocht niet baten.

Nadat zijn verhaal viraal ging, gaf hij nog een interview aan KGO-TV, waarin hij het station vertelde "de tijd alle wonden heelt" en dat hij vrede had gesloten met zijn mogelijke verlies. Je kunt je natuurlijker amper voorstellen hoe pijnlijk dit alles moet zijn.

Hij voegde eraan toe: "Het was eigenlijk een heel grote mijlpaal in mijn leven waar ik me min of meer realiseerde hoe ik mijn eigenwaarde in de toekomst zou definiëren. Het zou niet gaan om hoeveel geld ik in mijn leven heb."

Thomas, die nu in San Francisco woont, is een van de vele bitcoinbezitters die geen toegang meer hebben tot hun portemonnee. Hierdoor is een groot aantal Bitcoins met een gezamenlijke waarde van vele miljoenen niet meer terug te halen. In een ander recent geval zegt een man uit Wales dat hij een harde schijf met 7.500 bitcoins heeft weggegooid. Pijnlijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties