Belgische moeder die haar vijf kinderen heeft vermoord is geëuthanaseerd

Belgische moeder die haar vijf kinderen heeft vermoord is geëuthanaseerd

Een Belgische vrouw die haar vijf kinderen heeft vermoord, is op haar eigen verzoek geëuthanaseerd, 16 jaar na de moorden.

Genevieve Lhermitte doodde haar zoon en vier dochters, drie tot 14 jaar oud, in de stad Nivelles op 28 februari 2007, terwijl hun vader weg was. Ze probeerde toen haar eigen leven te nemen, maar faalde en belde uiteindelijk hulpdiensten voor hulp.

De 56-jarige werd in 2008 veroordeeld tot levenslang in de gevangenis, voordat hij in 2019 naar een psychiatrisch ziekenhuis werd verhuisd.

In België staat de wet toe dat mensen ervoor kiezen om te worden geëuthanaseerd als ze worden geacht te lijden aan "ondraaglijk" psychologisch, en niet alleen fysiek, lijden dat niet kan worden genezen. De persoon moet zich bewust zijn van zijn beslissing en zijn wens op een gemotiveerde en consistente manier kunnen uiten.

"Het is deze specifieke procedure die mevrouw Lhermitte volgde, waarbij de verschillende medische meningen zijn verzameld," zei haar advocaat.

Psycholoog Emilie Maroit vertelde het RTL-TVI-kanaal dat Lhermitte er waarschijnlijk voor koos om op 28 februari te sterven in een "symbolisch gebaar met betrekking tot haar kinderen".

"Het is misschien ook voor haar om af te maken wat ze begon, omdat ze eigenlijk haar leven wilde beëindigen toen ze ze doodde," zei de psycholoog.

Tijdens het proces betoogden de advocaten van Lhermitte dat ze mentaal gestoord was en niet naar de gevangenis moest worden gestuurd. Maar de jury vond haar schuldig aan moord met voorbedachten rade en veroordeelde haar tot leven in de gevangenis.

In 2010 heeft Lhermitte een civiele rechtszaak ingediend die tot drie miljoen euro eiste van een voormalige psychiater en beweerde dat zijn "inactiviteit" de moorden niet kon voorkomen, maar uiteindelijk verliet ze de juridische strijd na 10 jaar.

In 2022 stierven ongeveer 2.966 mensen via euthanasie in België, een toename van 10% vergeleken met 2021.

Kanker blijft de meest voorkomende reden, maar ambtenaren zeiden in bijna drie van de vier verzoeken dat de patiënt "verschillende soorten lijden, zowel fysiek als psychologisch", presenteerde.

Sinds 2014 heeft België toegestaan dat kinderen worden geholpen om zowel te sterven als volwassenen, als ze terminaal ziek zijn en veel pijn hebben en als ze ouderlijke toestemming hebben.

Beeld: Geneviève Lhermitte - foto Twitter @CaroleRcleS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties