Nieuwe EU-regels geldcontrole voor reizigers gaan op 3 juni in

Nieuwe EU-regels geldcontrole voor reizigers gaan op 3 juni in

Op 3 juni worden nieuwe regels van de Europese Unie van kracht, die het EU-systeem voor de controle van contant geld dat de EU binnenkomt en verlaat, zullen verbeteren, aldus de Europese Commissie.

Als onderdeel van de inspanningen van de EU om het witwassen van geld aan te pakken en bronnen van terrorismefinanciering af te sluiten, zijn alle reizigers die het grondgebied van de EU binnenkomen of verlaten al verplicht om een ​​contante aangifte in te vullen wanneer ze 10,000 euro of meer in valuta of het equivalent daarvan in andere valuta bij zich hebben, of andere betaalmiddelen, zoals reischeques, promessen, enz.

Per 3 juni worden echter een aantal wijzigingen doorgevoerd die de regels verder aanscherpen en het nog moeilijker maken om grote hoeveelheden onopgemerkt contant geld te verplaatsen.Ten eerste zal de definitie van "contant geld" onder de nieuwe regels worden uitgebreid en zal nu gouden munten en bepaalde andere gouden voorwerpen omvatten.Ten tweede zullen de douaneautoriteiten kunnen optreden bij bedragen lager dan 10.000 euro wanneer er aanwijzingen zijn dat contant geld verband houdt met criminele activiteiten. Douaneautoriteiten kunnen ook verzoeken dat een aangifte van openbaarmaking van contanten wordt ingediend wanneer zij ontdekken dat 10.000 euro of meer in contanten onbegeleid per post, vracht of koerier wordt verzonden.

De Europese Commissie zei dat de nieuwe regels er ook voor zullen zorgen dat de bevoegde autoriteiten en de nationale financiële inlichtingeneenheid in elk EU-land over de informatie beschikken die ze nodig hebben om geldstromen te volgen en aan te pakken die kunnen worden gebruikt om illegale activiteiten te financieren.

De implementatie van de bijgewerkte regels betekent dat de nieuwste ontwikkelingen in de internationale normen van de Financial Action Task Force (FATF) voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering worden weerspiegeld in de EU-wetgeving, aldus de EC.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Unsplash

Lees meer over:
Europese Unie reizen geld

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties