Openbaar Ministerie heeft besloten Akwasi niet te vervolgen voor opruiende tweets

Entertainment
zaterdag, 19 juni 2021 om 7:48
rechtbank
Het Openbaar Ministerie is tot het besluit gekomen Akwasi niet te vervolgen voor een aantal tweets die hij in de periode van 2009 t/m 2012 plaatste. In deze tweets zouden opruiende teksten te lezen zijn, waar werd aangezet tot geweld tegen Sinterklaas en Zwarte Piet.
Deze tweets werden in september 2020 weer opgerakeld. Daaropvolgend nam Akwasi afstand van de tweets en verwijderde hij tijdelijk zijn Twitteraccount. Akwasi kon vervolgens rekenen op enkele tientallen aangiften.
Twee van de tweets waarvan aangifte is gedaan, zijn volgens het OM strafbaar op grond van opruiing (artikel 131 Sr). Het gaat om de uitlatingen: “RT @StatikMusic: Kan iemand sinterklaas dit jaar van die boot schieten, ik leg €500 op z’n hoofd.// Brraapp !!!” van 30 oktober 2009 en “Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen? #damn” van 12 november 2011.
Echter komt het OM toch met het besluit om niet tot vervolging over te gaan. De reden hiervoor is dat op het moment de aangiften werden gedaan de tweets negen en elf jaar oud waren. Het OM oordeelt dat vervolging na zo’n lange tijd opportunisme betreft en een verkeerd beeld schept. Bovendien heeft Akwasi afstand genomen van zijn uitlatingen. Dat deed hij door middel van een statement waar hij ook publiekelijk afstand nam van opruiende uitlatingen die hij op 1 juni 2020 op de dam had gedaan.
Na die uitlatingen van 1 juni 2020 en de beslissing van het OM Akwasi hiervoor niet te vervolgen, kwamen de tweets weer in de publiciteit. De beslissing Akwasi niet te vervolgen voor de tweets, heeft geen gevolgen voor het voorwaardelijk sepot voor de uitlatingen op de Dam. Eén van de voorwaarden was dat Akwasi binnen een jaar geen strafbaar feit meer mocht begaan. De tweets waren al geplaatst ver voordat het OM de beslissing tot een voorwaardelijk sepot nam voor de uitlatingen op de Dam.
Beeld: Unsplash/Videostill