Benzineprijs stijgt weer naar ongekende hoogte: dit ga je in 2024 betalen voor een liter benzine

Benzineprijs stijgt weer naar ongekende hoogte: dit ga je in 2024 betalen voor een liter benzine

Benzineprijzen hebben door de jaren heen een opmerkelijke reis gemaakt. Als je terugdenkt aan de dagen waarin een liter Euro 95 nauwelijks een deuk in je portemonnee maakte, zou het je verbazen dat in 1990 slechts 36,2 eurocent per liter werd neergeteld. Maar laten we eens een sprong maken naar 2008, een tijdperk waarin de prijzen al gestegen waren tot 69,4 eurocent per liter. Hoewel dit op dat moment nog steeds redelijk betaalbaar leek, kwam er een gestage toename in de daaropvolgende jaren. In 2015 zagen we de prijzen al rond de 1,66 euro per liter schommelen, en als je vandaag de dag bij een snelwegtankstation stopt, ben je al snel 2,23 euro per liter kwijt. Kies je echter voor een niet-snelweg tankstation, dan zit je nog steeds boven de 2 euro. Dit alles heeft een aanzienlijke invloed op onze maandelijkse uitgaven.

Maar voordat je denkt dat we het ergste achter de rug hebben, is er nieuws dat je misschien niet graag hoort. Pieter Omtzigt, een parlementslid, heeft recentelijk Kamervragen gesteld over de vooruitzichten van de benzinekosten in 2024, en de antwoorden zijn zorgwekkend.

Via zijn Twitter-account deelde Omtzigt zijn zorgen: "De alledaagse zorgen blijven bestaan. Dat is de reden waarom ik deze Kamervragen heb ingediend over de accijnzen die op 1 juli ingaan. Houd je vast! Zonder extra maatregelen zal de prijs van een liter benzine met 20,95 cent stijgen op 1 januari 2024." Het is belangrijk op te merken dat er momenteel nog enige accijnsverlaging op de benzineprijs van kracht is, wat de pijn enigszins verzacht gezien de huidige prijzen van meer dan 2 euro per liter. Met de voorgestelde stijging zou een liter benzine, bij de huidige brandstofprijs, ongeveer 2,44 euro gaan kosten. Dit gaat er echter vanuit dat de benzineprijs stabiel blijft, wat niet altijd het geval is. Als we een stijgende trend in de komende tijd zien, kunnen we ons zelfs op weg naar de 3 euro per liter bevinden. Het lijkt erop dat benzine langzaam maar zeker verandert van een alledaags product naar een luxeartikel.

Lees meer over:
auto

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer