Van der Plas (BBB) onthult voorgedragen premierskandidaat

Politiek
donderdag, 27 juli 2023 om 12:00
schermafbeelding 2023 07 27 om 120056
BBB-leider Caroline van der Plas heeft een mogelijke kandidaat gevonden die namens haar partij premier zou kunnen worden. Hoewel de naam van deze persoon nog niet bekend is, onthulde Van der Plas dat de kandidaat beschikt over "internationale ervaring".
De partijleiding hoopt dat de kandidaat de komende dagen een beslissing neemt, voordat Van der Plas dit weekend op vakantie gaat. Het is echter onwaarschijnlijk dat we binnenkort de identiteit zullen kennen, aangezien de naam pas begin september openbaar zal worden gemaakt. Een woordvoerder verklaarde: "De kandidaat heeft tijd nodig om zichzelf voor te bereiden en persoonlijke en zakelijke verplichtingen af te handelen."
Van der Plas herhaalde in het interview dat ze zelf geen premier wil worden. Als de beoogde kandidaat uiteindelijk afwijst, zal ze haar positie "heroverwegen". Niettemin zal Van der Plas de lijsttrekker zijn bij de komende verkiezingen en heeft ze de intentie om de partij vanuit de Tweede Kamer te leiden als fractievoorzitter.
Volgens de krant zal de beoogde premierskandidaat waarschijnlijk op de tweede plaats op de kandidatenlijst staan. De peilingen suggereren dat BBB kans maakt om als een van de grootste partijen uit de bus te komen, wat de mogelijkheid van het leveren van de premier opent. Vorige week vond er uitgebreid overleg plaats met de potentiële kandidaat.
Van der Plas noemde twee belangrijke redenen waarom ze geen opvolger van Mark Rutte wil worden. "Ten eerste is het een enorme inbreuk op mijn privéleven." Bovendien ziet ze op tegen internationale reizen en het dragen van formele kleding, aangezien ze niet graag op hakken loopt. Ook haar vliegangst speelt een rol en ze is sterk gehecht aan haar werk in de Tweede Kamer, waar ze nu iets meer dan twee jaar zit. Ze beschouwt dit als te kort om premier te worden. Het blijft echter onduidelijk of de beoogde premierskandidaat meer ervaring heeft in de Tweede Kamer, gezien dit niet wordt vermeld in het krantenartikel.