Alle katten moeten binnnenkort verplicht worden geregistreerd en gechipt

Alle katten moeten binnnenkort verplicht worden geregistreerd en gechipt

Alle huiskatten in Nederland moeten worden gechipt en geregistreerd. Tot dat besluit komt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij gaat het plan nu eerst verder uitwerken en komt later met de invoerdatum.

Met de chipplicht wil Adema ervoor zorgen dat weggelopen katten sneller bij hun eigenaren terugkeren en zwerfkatten direct herkenbaar zijn doordat ze niet zijn gechipt.

Er zijn in Nederland naar schatting 2,9 miljoen huiskatten. Jaarlijks worden er meer dan 60.000 als vermist opgegeven, schrijft de minister in een bief aan de Tweede Kamer. Als die niet zijn gechipt is het moeilijk om de dieren weer terug te krijgen bij de eigenaar.

Gemeenten zijn volgens de minister 4,8 miljoen euro per jaar kwijt aan de opvang van weggelopen katten. Bovendien kunnen die katten voor overlast zorgen als ze gaan zwerven en verwilderen.

De Tweede Kamer dringt al geruime tijd aan op de invoering van de een chip- en registratieplicht. Voorgangers van Adema wilden er niet aan. Wel besloot Carola Schouten twee jaar geleden een proef te houden in twee gemeenten: Amsterdam en Alphen aan den Rijn. Maar daar kwam de lokale chip- en registratieplicht nooit van de grond omdat het handhaven op gemeentelijk niveau niet haalbaar was.

Het chippen van katten is een eenvoudige ingreep, wanneer een dierenarts hier voor zorgt. De minuscule chip wordt met een injectie onder de vacht van de kat aangebracht en bevat een uniek nummer, dat met een speciaal apparaat te lezen is. Eigenaren moeten hun naam en adres en het unieke nummer laten opnemen in een registratiesysteem. Dat kan nu ook al op vrijwillige basis.

Bron: RTL Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer