Zitten wij eigenlijk wel te wachten op de Olympische Spelen? Kijkersaantallen drastisch omlaag

Zitten wij eigenlijk wel te wachten op de Olympische Spelen? Kijkersaantallen drastisch omlaag

Een ding is zeker: omroepen zullen geen gouden medailles mee naar huis nemen als het gaat om het aantal mensen dat tot nu toe de Olympische Spelen in Tokio heeft bekeken.

In verschillende landen verdeeld over de hele wereld is het aantal kijkers sinds 2016 flink gedaald. Beoordelingsgegevens van de openingsceremonie en de eerste paar avonden van evenementen geven aan dat de Spelen in Tokio momenteel de minst bekeken Olympische Spelen zijn in de recente geschiedenis in Europa en in de Verenigde Staten.

Vergelijkingen met eerdere Olympische Spelen zijn onvolmaakt gezien de verschillende tijdzones, de COVID-pandemie en minder streamingopties in eerdere Spelen, maar een neerwaartse trend is zeer duidelijk zichtbaar. Zo trok de openingsceremonie 16,9 miljoen Amerikaanse tv-kijkers, het kleinste publiek voor het evenement in de afgelopen 33 jaar, volgens Nielsen-gegevens van NBCUniversal.

Ook in Nederland is het duidelijk voelbaar: het leeft niet. Verschillende nieuwssites prijken prominent bovenaan elke pagina met de uitslagen en de laatste updates met betrekking to de Spelen, journaals staan er vol van, maar de cijfers liegen er uiteindelijk niet om. Wanneer het even kan scrollt men verder. Verschillende analytische websites laten zien dat er niet veel wordt gekeken naar de wedstrijden noch wordt geklikt op de actuele artikelen.

Het voelt ook niet hetzelfde als afgelopen edities: de glans ontbreekt. Strenge maatregelen zorgen voor een sobere uitvoering. Olympiërs zijn bedroefd, en laten dat ook duidelijk merken. Sportfanaten en sporadische kijkers niet echt geïnteresseerd.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Unsplash

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties