Vrij van mondkapjes en verregaande maatregelen: Zweden nadert nul dagelijkse Covid-sterfgevallen

Vrij van mondkapjes en verregaande maatregelen: Zweden nadert nul dagelijkse Covid-sterfgevallen

Terwijl de CDC er bij Amerikanen op aandringt mondkapjes blijven te dragen tegen de Delta-variant, heeft de Zweedse hoofdepidemioloog betoogd dat er meer gegevens nodig zijn over de besmettelijkheid van de soort. Zijn natie, vrij van mondkapjes, nadert nul Covid-sterfgevallen per dag.

Anders Tegnell zei vrijdag dat er “veel is wat we niet weten” over de Delta variant en waarschuwde hij voor het trekken van “vergaande conclusies” over de coronavirusstam. Hij merkte op dat de variant al geruime tijd in Zweden circuleert met weinig effect, vooral in risicovolle omgevingen zoals verpleeghuizen.

Zijn opmerkingen werden gemaakt naar aanleiding van onlangs vrijgegeven gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) die suggereren dat de Delta-stam beter overdraagbaar is en mogelijk een ernstigere ziekte zou kunnen veroorzaken. De New York Times en andere media publiceerden verhalen dat de CDC nu gelooft dat de Delta-variant net zo besmettelijk is als waterpokken – maar deze vergelijking leek geen indruk te maken op Tegnell.

“Het is moeilijk te zeggen hoe besmettelijk Delta is, want als het om waterpokken gaat, kunnen we de ziekte al enkele jaren volgen. De besmettelijkheid [van Delta] lijkt erg ongelijk te zijn - in sommige gevallen besmet één persoon honderd mensen, dan hebben we andere gelegenheden waarbij een besmette persoon helemaal niemand besmet", vertelde hij aan Aftonbladet in Zweden.

In afzonderlijke opmerkingen wees hij op het feit dat een derde van de gemeenten van het land de afgelopen week nul nieuwe Covid-gevallen heeft gemeld. Tegelijkertijd was er een stijging van het aantal besmettingen onder jongeren in Stockholm en andere grote steden.

En terwijl de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten Amerikanen in gebieden met "hoge transmissie" onder druk zetten om mondkapjes te dragen, liet Zweden op 1 juli zijn laatst overgebleven mondkapjes regel - met betrekking tot het openbaar vervoer - vallen. Terwijl de Zweedse volksgezondheidsinstantie maatregelen zoals sociale afstand en werken op afstand heeft gesteund , laat het alle aanbevelingen voor het gebruik van gezichtsbedekking in openbare ruimtes los.

De minder draconische Zweedse aanpak van de gezondheidscrisis, die door de media wordt beschimpt omdat ze weigert strenge lockdowns op te leggen, lijkt zijn vruchten af ​​te werpen: de Scandinavische natie heeft deze maand tot nu toe in totaal acht Covid-gerelateerde sterfgevallen geregistreerd, een gemiddelde van 0,25 doden per dag . Hoewel het mogelijk is dat dit aantal zal toenemen als gevolg van vertragingen in de rapportage, is het aantal sterfgevallen de afgelopen maanden ongetwijfeld sterk gedaald. Op 4 juni meldde Zweden 13 doden - meer dan de hele maand juli.

Het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames schommelde in juli ook bijna nul: op de meeste dagen deze maand zag het land tussen 0-2 Covid-gevallen die ziekenhuisbehandeling vereisten. Tegelijkertijd zijn de dagelijkse gevallen sinds april sterk gedaald.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
Zweden mondkapjes

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Man doodgestoken in woning, vrouw opgepakt

In de Groningse stadswijk Oosterpoort heeft een steekpartij plaatsgevonden, waarbij het mannelijke slachtoffer de aanval niet...

89-jarige vrouw in scootmobiel omgekomen bij botsing met stadsbus

Op zaterdagmiddag 20 april, rond 13.45 uur, heeft zich een tragisch ongeval voorgedaan op de kruising van de Katerdijk met de...

Dit is hoe de 20-jarige zoon van de overleden Guusje Nederhorst er nu uit ziet

De herinnering aan Guusje Nederhorst, die op slechts 34-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van borstkanker, blijft leve...

VIDEO: Nederlandse conducteur mept Somalisch dreigventje hard tegen de grond

We bevinden ons op een treinstation in Hoorn. Daar kreeg een Somalische jongen ruzie met een conducteur van de NS. De 21-jari...

Vrouw (27) vliegt uit kermisattractie en komt te overlijden

Een ongeval bij een kermisattractie heeft geleid tot het overlijden van een 27-jarige vrouw in Blois, in het hart van Frankri...

Lees meer