Wel Rusland haten maar niet het geld: echtgenoot Estse premier doet zaken in Rusland

Buitenland
vrijdag, 25 augustus 2023 om 11:19
kallas
Stark Logistics, een transportbedrijf dat deels eigendom is van de echtgenoot van de Estse premier Kaja Kallas, Arvo Hallik, is tijdens de oorlog in Oekraïne zaken blijven doen met Rusland – ondanks de kritiek van de premier op bedrijven die zaken doen met Rusland.
De Estse Publieke Omroep meldde op 23 augustus dat Stark Logistics, gedeeltelijk eigendom van Kallas’ echtgenoot Arvo Hallik, de activiteiten met Rusland niet heeft gestaakt.
Kristjan Laag, de CEO van Stark Logistics, vertelde de outlet dat het bedrijf “praktisch was gestopt met transporten naar Rusland, maar de activiteiten nog niet volledig had stopgezet”, eraan toevoegend dat “de huidige paar ritten de laatste ladingen zijn”.
Het bedrijf was tijdens de oorlog in Oekraïne, die op 24 februari 2022 begon, doorgegaan met zendingen naar Rusland. Uit openbaar beschikbare gegevens blijkt dat het bedrijf dat gedeeltelijk eigendom was van de echtgenoot van de premier tijdens de oorlog zendingen ter waarde van ten minste $ 17 miljoen naar Rusland heeft geregeld, aldus de Estse krant. Dat meldt Eesti Päevaleht.
Sinds de oorlog heeft Kallas tegen zowel de Estse als de internationale media gezegd dat “er geen zaken mogen worden gedaan met Rusland”.
Op een persconferentie van de regering op 21 april 2022 sprak Kallas over het verbod voor Russische kunstenaars om het land binnen te komen en ging hij dieper in op de kwestie. “In oorlog is alles heel zwart-wit en het is duidelijk dat je partij moet kiezen. De meeste bedrijven, organisatoren van evenementen en gemeenten hebben een moreel of ethisch kompas, dus organiseren ze dergelijke evenementen niet, dat begrijpen ze wel”, zei ze.
De Estse premier heeft een duidelijk verband met de zakelijke belangen van haar man, aangezien uit haar verklaring van economische belangen blijkt dat zij €350.000 heeft geleend aan Arvo Halliks bedrijf Novaria Consult, dat 24,8 procent van Stark Logistics bezit.
De Estse Publieke Omroep schreef dat zij begin 22 augustus ook een verzoek om commentaar naar Kallas had gestuurd via het communicatiebureau van de regering, maar rond lunchtijd, 23 augustus, ruim een dag later, was er geen antwoord.
In de middag van 23 augustus gaf Kallas commentaar op de kwestie op haar sociale mediapagina.
“Vandaag publiceerde [de publieke omroep] ERR een nieuwsartikel waarin werd beweerd dat een bedrijf dat banden had met mijn man zaken deed in Rusland. Ik wil benadrukken dat mijn man geen klanten heeft die ondernemers zijn uit de Russische Federatie”, schreef Kallas op sociale media.
“Ik blijf van mening dat alle handel en zaken met Rusland moeten stoppen zolang de Russische invasie van Oekraïne voortduurt. Mijn man heeft een belang in een logistiek bedrijf. Hij heeft uitgelegd dat dit bedrijf helpt de productieactiviteiten van een van zijn Estse klanten in Rusland te beëindigen, in overeenstemming met wetten en sancties. Alle meer gedetailleerde vragen moeten aan deze bedrijven worden gericht”, aldus Kallas.
Isamaa-voorzitter: Als beweringen waar blijken te zijn, is het gedrag van de Estse premier hypocriet
Urmas Reinsalu, de voorzitter van de centrumrechtse oppositiepartij Isamaa en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, zei dat er in de media verklaringen moeten worden afgelegd dat een bedrijf, waarin de echtgenoot van Kaja Kallas een belang heeft, door heel Rusland goederen is blijven vervoeren naar Rusland. Als de oorlog waar blijkt te zijn, gedraagt de premier zich hypocriet.
“Estland heeft internationaal gestaan voor een sterk sanctiebeleid. Nu beweren de media dat een bedrijf met deelname van de echtgenote van de premier goederen naar Rusland blijft vervoeren tijdens een genocidale oorlog. Bovendien heeft de premier de holding, die aandeelhouder is van het bedrijf, persoonlijk een groot bedrag gecrediteerd. Mocht het waar zijn wat in de media wordt gepresenteerd, dan gedraagt de premier zich ronduit hypocriet. Dit brengt schande voor Estland”, zei Reinsalu, zoals gerapporteerd door BNS.
“Wat zou onze reactie zijn als dergelijke informatie zou worden ontvangen over het hoofd van de regering van een ander Europees land? De premier heeft zelf gezegd dat we in oorlog zijn. Zaken doen met Rusland met de persoonlijke band van het hoofd van de regering is een verraad aan de principes die we beschermen door Oekraïne te steunen. De kwestie gaat niet over de legaliteit, maar over de ethiek van de kant van het regeringshoofd, die de hele wereld heeft opgeroepen om een einde te maken aan de bloedige zaken in Rusland”, merkte Reinsalu op.
De Isamaa-voorzitter benadrukte dat de premier direct uitleg moet geven over de gepresenteerde informatie.
“Wat dit schandaal bijzonder smerig maakt, is het feit dat Isamaa tijdens de vorige regering aan de regering heeft voorgesteld de handel met Rusland te beëindigen en samen te werken met de Baltische staten. De premier van Oekraïne heeft mij afgelopen maart persoonlijk gevraagd dit te doen. Toen steunden de premier van Estland en haar partij dit voorstel niet”, voegde Reinsalu, destijds de Estse minister van Buitenlandse Zaken, eraan toe.
De vice-voorzitter van de oppositiepartij van de Estse Conservatieve Volkspartij (ook bekend van het acroniem EKRE), Mart Helme, vertelde de Estse krant Postimees dat Kaja Kallas “absoluut” moet aftreden als premier in een situatie waarin de media haar echtgenoot ervan beschuldigen zaken met Rusland.
“Kaja Kallas vertelt ons al ruim een jaar hoe er nultolerantie moet zijn voor het overtreden van sancties. Maar nu blijkt hoe haar eigen echtgenoot en, via hem, de premier zelf meedoen aan het ontduiken van sancties”, aldus Helme.
“Als Kallas in september aanblijft, zal de selectiecommissie voor corruptiebestrijding van het Estse parlement de zaak zeker ter hand nemen en zullen we ook de hulp inroepen van competente advocaten. Kaja Kallas beschuldigt al ruim een jaar anderen, maar nu blijkt dat zij zelf schuldig is aan wat haar ertoe brengt met de vinger naar anderen te wijzen. Dergelijke dubbele standaarden kunnen in de Republiek Estland niet worden getolereerd”, voegde Helme eraan toe.
Ook de coalitiepartners van Kallas zijn ongemakkelijk over de affaire
Raimond Kaljulaid, een parlementslid van de sociaal-democraten dat behoort tot de coalitieregering met de door Kaja Kallad geleide Hervormingspartij, zei op sociale media dat “dit nieuws heel goed het grootste schandaal uit de politieke carrière van Kaja Kallad zou kunnen worden, en het zou ook haar ongedaan maken als premier”.
“Het nieuws over de zakelijke activiteiten van de echtgenoot van de premier in Rusland roept een reeks zeer ongemakkelijke vragen op. De belangrijkste reden voor de populariteit van Kallas in de afgelopen anderhalf jaar en de sterke verkiezingsprestaties van de Hervormingspartij (de partij won de algemene verkiezingen in maart 2023, met 37 zetels in het 101 leden tellende parlement – redacteur) was precies zijn duidelijke en ondubbelzinnige standpunten in over de Russische agressie tegen Oekraïne”, zei hij.
In een reactie op het schandaal over de Rusland-gerelateerde zaken van de echtgenoot van de Estse premier Kaja Kallas zei de president van het land, Alar Karis, dat hij “nog niet in een positie” is om de zaak te beoordelen, maar dat de premier de zaken meer zou moeten uitleggen dan zij. tot nu toe heeft gedaan, meldt de Estse krant Postimees.
In antwoord op vragen van journalisten zei de president dat de samenleving uitleg van de premier verwacht en dat hij, zodra deze wordt gegeven, moet nadenken en overleggen met adviseurs over wat er vervolgens gebeurt.