VS: “zigeunervlinder” en “zigeunermier” moeten een andere naam krijgen

VS: “zigeunervlinder” en “zigeunermier” moeten een andere naam krijgen

De American Entomological Society heeft besloten om de "zigeunervlinders" een nieuwe naam te geven en beschouwt de naam als racistisch, meldt de New York Times.

Bij de namen van plaatsen, de namen van dieren. De American Entomological Society kondigde woensdag 14 juli aan dat het een aantal insecten zou hernoemen waarvan de lokale namen als racistisch of beledigend worden beschouwd, meldt The New York Times. Vooral in de ogen van wetenschappers Lymantria dispar of Aphaenogaster araneoides. In de Verenigde Staten spreken we gewoonlijk van "zigeunervlinder" en "zigeunermier". Een naam die des te pejoratief is omdat hij verband houdt met het invasieve karakter van deze insecten.

“Zo hebben ze ons gezien. We eten en vernietigen dingen om ons heen', herinnert Ethel Brooks zich, een Amerikaanse geleerde van Roma-afkomst en specialist in discriminatie. Ze had met name campagne gevoerd tegen het gebruik van racistische termen als 'zigeuner' in de modewereld of Amerikaanse sportparades. Ze is nu verheugd dat ook de wetenschappelijke wereld deze zelfkritiek toepast.

Na de slavenvogels
Het besluit betreft alleen de wereld van de entomologie, maar het debat raakt andere takken van het dierenrijk. Zo had de American Society of Ornithology in 2020 de namen al verwijderd als eerbetoon aan persoonlijkheden die slavenhandelaars waren. Namen die geen racistische roeping hebben maar aan invasieve soorten worden gegeven, hebben ook geschokt. De vernietigingscampagnes voor de "Aziatische karpers" hebben bijvoorbeeld voor controverse gezorgd in de Verenigde Staten. Onlangs zijn plaatsnamen uit het verleden van slavernij en segregatie onderdrukt in het land, vooral in Texas.

Beeld: Pixnio

Lees meer over:
racisme

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties