Zweedse gevangenen gijzelen bewakers en eisen 20 kebabpizza's als losgeld

Zweedse gevangenen gijzelen bewakers en eisen 20 kebabpizza's als losgeld

De moordenaars Isak Dewit, 30, en Haned Mahamed Abdullahi, 24, hielden in een gevangenis in Zweden twee bewakers vast. De ene werd na zeven uur vrijgelaten, de andere na negen uur.

Volgens informatie afkomstig van Aftonbladet waren ze gewapend met scheermesjes en eisten ze een helikopter, maar stemden ze ermee in een van de gijzelaars vrij te laten in ruil tegen 20 kebabpizza's.

Het drama brak uit om 12.20 uur toen twee gevangenen twee van het personeel aanvielen en gijzelden. Daarna barricadeerden ze zich in de wachtkamer. In verband daarmee dekten ze de bewakingscamera's, bevestigt de Zweedse gevangenis- en reclasseringsdienst. De gevangenen waren gewapend zijn met zelfgemaakte steekwapens: scheermesjes die aan tandenborstels zijn bevestigd.

De twee gijzelaars zijn, Isak Dewit, 30, en Haned Mahamed Abdullahi, 24. Beiden zijn veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor moord. Volgens de bronnen hadden ze een helikopter geëist. Onderhandelaars werden naar de instelling geroepen en hebben sindsdien met de moordenaars gesproken. Later op de middag zouden ze hebben geëist dat alle 20 gevangenen op de afdeling kebab-pizza krijgen zodat een van de gevangenisbewakers kan worden vrijgelaten. Een uur later werden de pizza's bij de instelling afgeleverd.

De politie-operatie in Hällbyanstalten in Eskilstuna was enorm en er waren grote wegversperringen opgezet in het gebied rond de gevangenis. Om 21.00 uur maakte de Zweedse gevangenis- en reclasseringsdienst bekend dat beide gevangenisbewakers zijn vrijgelaten. Volgens informatie van Aftonbladet moeten beide personen het zonder lichamelijk letsel hebben overleefd. Torkel Omnell, perssecretaris bij de Zweedse Gevangenis- en Reclassering, stelt dat de vrijgelaten bewakers "alle denkbare steun krijgen die zij kunnen krijgen".

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Lees meer over:
Zweden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties