Tsjechische parlementariërs stemden voor de legalisering van zelfverdediging (ook met een wapen)

Tsjechische parlementariërs stemden voor de legalisering van zelfverdediging (ook met een wapen)

Op vrijdag 18 juni namen de Tsjechische leden van het Europees Parlement een motie aan met 141 stemmen voor, 3 tegen en 15 onthoudingen, en voegden een nieuw artikel toe aan het Handvest van de grondrechten en vrijheden, waarin staat dat “het recht om het eigen leven of het leven van een andere man of vrouw, zelfs met behulp van een wapen, wordt gegarandeerd onder de voorwaarden die de wet stelt. Met andere woorden, de Tsjechische parlementsleden stemden voor de legalisering van zelfverdediging. Deze wijziging moet nog worden goedgekeurd door de Senaat om wet te worden.

Als motivatie om de wetgeving in deze richting te veranderen, zei parlementslid Jana Černochová (Civic Democratic Party, ODS - oppositie): “Overmatige regulering van legaal gehouden wapens heeft geen zin en leidt tot een toename van het aantal illegaal in bezit gehouden wapens […] Het doel is niet om het aantal wapens in handen van de burgers te vergroten. […] Een verwaarloosbaar aantal misdaden wordt gepleegd met een legaal wapen ".

terwijl MP Jiří Mašek (ANO - meerderheid) zei: "Dit is geen wet op bewapening, maar op het gebruik van wapens voor zelfverdediging." De leider van de Populistische Partij (SPD), Tomio Okamura, die ook de tekst steunde, betoogde van zijn kant dat "een eerlijk man […] bang is om zichzelf te verdedigen als hij 's nachts in zijn huis wordt aangevallen", verwijzend naar een recent incident in de regio Pilsen (West-Bohemen).

De wijziging volgt op een petitie die is gestart door jagers en andere wapenbezitters en is ondertekend door 102.000 burgers als reactie op pogingen van de Europese Commissie om wapenbezit, inclusief wettelijk eigendom, te beperken in naam van de strijd tegen het terrorisme.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Pixabay

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties