Europese Commissie start een juridische procedure tegen Hongarije wegens anti-pedofilie wetgeving

Europese Commissie start een juridische procedure tegen Hongarije wegens anti-pedofilie wetgeving

Viktor Orban botst met leiders in de Europese Unie over LGBTQ-rechten, waardoor een groeiende kloof tussen de Hongaarse premier en de rest van het blok steeds zichtbaarder wordt.

De uitvoerende macht van de EU gaf woensdag aan dat het een juridische procedure zal starten tegen Hongarije over een wet die gericht is op het inperken van LGBTQ-inhoud. Orban en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, wisselden kritiek uit, waarbij elk commentaar van de ander een "schande" noemde.

Het wetsvoorstel, dat de invloed van LGBTQ-gemeenschap inperkt en voorkomt dat kinderen worden blootgesteld aan seksualiteit en eventueel aan pedofilie, breidt de vorig jaar aangenomen wetgeving uit. De reactie was woedend in West-Europese hoofdsteden.

De controverse nam toe nadat het tijdens het EURO 2020-voetbalkampioenschap van het continent op het voetbalveld terechtkwam, waarbij toernooiorganisator UEFA een verzoek van de autoriteiten in Duitsland om het stadion in regenboogkleuren van München te verlichten, afwees. Daarbij werd dus een poging gedaan om voetbal in te zetten als politiek instrument. Toch versierden ambtenaren in de gaststad het stadhuis met regenboogvlaggen. Orban, een uitgesproken voetbalfanaat die zelden een optreden van het nationale team mist, heeft woensdagavond een gepland bezoek aan de wedstrijd afgezegd om Hongarije tegen Duitsland aan te moedigen. Hongarije stond langere tijd voor en speelde uiteindelijk met 2-2 gelijk tegen het machtige Duitsland.

Orban benadrukte dat de nieuwe wetgeving de LGBTQ-rechten niet ondermijnt en in overeenstemming is met de EU-regels. "De verklaring van de voorzitter van de Europese Commissie is een schande omdat deze gebaseerd is op valse premissen", zei Orban in een eigen verklaring.

De gerechtelijke procedures van de EU zijn nog maar het begin van een langslepende rechtszaak die geen onmiddellijke gevolgen zal hebben voor Hongarije, maar is dit het begin van het uiteenvallen van de Europese Unie? Is deze schade nog te lijmen?

Later dit jaar kan de uitvoerende macht van de EU voorstellen om betalingen van het gezamenlijk gefinancierde stimuleringsprogramma en de gemeenschappelijke begroting van het blok aan Hongarije en Polen te bevriezen. Het is afwachten hoe de landen daarop zullen reageren. Is dit hoe Europa van plan is zijn naties te dwingen te gehoorzamen?

Europese Commissie start een juridische procedure tegen Hongarije wegens anti-pedofilie wetgeving

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Pexels

Lees meer over:
hongarije boedapest

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer