Pro-islamitische partij klaar om het Zweedse parlement binnen te gaan en islamofobie strafbaar te stellen

Pro-islamitische partij klaar om het Zweedse parlement binnen te gaan en islamofobie strafbaar te stellen

Een pro-islamitische partij Nyanset (Nuance-partij) richt zich op de Turkse en moslimgemeenschappen in Zweden in een poging de kiesdrempel van 4% te bereiken en bij de verkiezingen van 2022 deel te nemen aan het parlement.

Partijleider Mikail Yüksel maakte vrijdag aan zijn 200 volgers op TikTok bekend dat de posters van de partij zelfs in Turkije zijn opgehangen. Opgericht in 2019, zou de partij mogelijk een grote aanhang kunnen krijgen in Zweden, waar naar schatting 810.000 moslims wonen, of ongeveer 8,1% van de bevolking. Hiervan zijn ongeveer 50.000 mensen van Turkse afkomst.

De verklaring op de Nyanset-website zegt dat het 'feest' voor alle Zweden is, ongeacht religie en achtergrond. Het programma omvat een reeks beleidsmaatregelen, van scholen en pensioenen tot immigratie, integratie en religie.

Volgens de partij hebben populisme en vreemdelingenhaat geleid tot een situatie waarin “liberalen niet langer liberalen zijn en socialisten niet langer socialisten”. Moslims en mensen van Afrikaanse afkomst moeten een officiële minderheidsstatus krijgen en islamofobie en afrofobie moeten strafbaar worden gesteld.

"Ons doel is om te voorkomen dat Zweden een ander Frankrijk wordt", zei Mikail Yüksel in januari van dit jaar in een interview met het Turkse dagblad Yeni Şafak. Antisemitisme wordt als een probleem beschouwd, maar de partij schildert zichzelf af als pro-Palestijns, terwijl hun houding tegenover de EU “vriendelijk” is, maar verwerpt het idee van een gemeenschappelijke munt.

Voorzitter Mikail Yüksel arriveerde in 2001 in Zweden en kreeg een eerste baan als afwasser. Tijdens zijn studie werd hij lid van de Centrumpartij. Voor de verkiezingen van 2018 werd hij ontslagen omdat hij ervan werd beschuldigd contacten te hebben met een Turkse nationalistische groepering. In een interview in augustus 2019 met Daily Sabah, een Turks dagblad, beweerde hij dat hij werd gedwongen te vertrekken omdat hij “niet tegen Turkije of president Erdoğan sprak”.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Unsplash

Lees meer over:
Zweden islam

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties