Litouwen roept noodtoestand uit vanwege toestroom van migranten uit Wit-Rusland

Litouwen roept noodtoestand uit vanwege toestroom van migranten uit Wit-Rusland

De recente toestroom van migranten uit Wit-Rusland die Litouwen proberen te bereiken, heeft ertoe geleid dat de autoriteiten van dit land de noodtoestand hebben uitgeroepen.

Volgens de lokale Litouwse rapporten was de toename van het aantal migranten dat naar Litouwen ging het gevolg van spanningen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland. Het door de staatsgrenswacht voorgestelde besluit werd door de Litouwse minister van Binnenlandse Zaken Agle Bilotaite als noodzakelijk beschouwd. Volgens de minister was het besluit niet nodig vanwege een toegenomen dreiging voor het land, maar om een ​​robuuster systeem op te leggen om de binnenkomende migranten aan te pakken.

“Het is essentieel om een ​​rechtssysteem en instrumenten te hebben … om snel beslissingen te kunnen nemen als reactie op zich voordoende uitdagingen”, benadrukte Bilotaite tijdens een regeringsvergadering op vrijdag. Eerder waarschuwde de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko dat het Oost-Europese land wraak zou nemen op de EU-sancties tegen zijn regering.

De EU-lidstaten hebben hun sancties tegen Wit-Rusland aangescherpt nadat de Wit-Russische president een passagiersvliegtuig had gedwongen uit te wijken en te landen om Roman Protasevich, een 26-jarige dissidente journalist, te arresteren. Kort na het omleiden van de vlucht kondigde de Raad van de Europese Unie aan de beperkende maatregelen met betrekking tot de situatie in Wit-Rusland te hebben aangescherpt. De Raad heeft het overvliegen van het luchtruim van de EU en de toegang van Belarussische luchtvaartmaatschappijen tot de luchthavens van de Europese Unie verboden.

Volgens het kabinet van de Litouwse premier Ingrida Simonyte is de noodtoestand uitgeroepen nadat grensbeambten vrijdag meldden dat ze bijna 150 mensen uit Wit-Rusland hadden vastgehouden die probeerden Litouwen onwettig te bereiken. De grenscontroles van Litouwen en Letland zijn onlangs verscherpt, aangezien de autoriteiten van beide landen grenswachtteams hebben ontvangen die zijn ingezet door het Europees Grens- en kustwachtagentschap.

Meer dan 400 mensen probeerden vorige maand Litouwen binnen te komen vanuit Wit-Rusland, zes keer meer dan de cijfers die in heel 2020 werden geregistreerd. Hoewel Letland dergelijke cijfers niet registreerde, zocht het Baltische land ook hulp bij Frontex om de controles aan zijn grenzen aan te scherpen.

Volgens het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) was het aantal Wit-Russen dat internationale bescherming zocht in EU-landen in september vorig jaar met zeven procent gestegen in vergelijking met de cijfers van augustus. De golf van aanmeldingen kwam nadat Alexander Loekasjenko werd herkozen voor zijn zesde termijn als president van Wit-Rusland. Loekasjenko won de verkiezingen met 80 procent van de stemmen.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Emerging Europe

Lees meer over:
belarus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties