Roemeense prins op de vlucht vanwege fraude

Roemeense prins op de vlucht vanwege fraude

Toen de politie onlangs een inval in zijn huis deed was hij nergens te bekennen, de veroordeelde Roemeense prins Paul is op de vlucht en niemand weet waar hij is.

Roemenië is sinds 1947 officieel geen koninkrijk meer. De koninklijke familie vluchtte naar Zwitserland en vroeg er asiel aan, het bezit dat achter bleef werd geconfisqueerd door de totalitaire staat. Veel Roemenen hebben nog altijd een dierbare band met de huidige koninklijke familie. Prins Paul is een van de familieleden en hij is van mening dat hij weer recht had op een 30 hectare in Boekarest, omdat het ooit tot de familie behoorde. Waar een nobel prins dit op allerlei juridische manieren zou proberen zijn gelijk te halen besloot Paul een criminele organisatie (aldus de rechter) op te richten om zijn wil door te drukken. Hij kocht allerlei (hoge) ambtenaren om die het land aan hem teruggaven. Dit ging vrij gemakkelijk in die tijd omdat de jaren 90 een puinhoop waren in het oostblok en het recht van de sterkste simpelweg gold. Nu de prins het land weer in handen had zou je denken dat hij het zou gebruiken om er gaan te wonen, echter is niets minder waar. Hij verkocht het en maakte er een enorme winst op. Alles bij elkaar opgeteld was de Roemeense staat - inclusief onderzoek - 120 miljoen euro armer. Dit onderzoek bleek niet voor niets; prins Paul werd tot 3,5 jaar gevangenis veroordeeld.

Het was de bedoeling deze langslepende kwestie tot een einde te brengen en de politie deed een inval in zijn huis om hem zodoende te arresteren. Echter was de prins nergens te bekennen. Zijn vrouw, de Amerikaanse Lia, voelde nattigheid en verklikte haar man door te zeggen dat hij in Portugal zou verblijven. Daar is de prins vooralsnog niet aangetroffen en de prins staat nu internationaal gesignaleerd. Het komt niet vaak, beter gezegd zelden, voor dat een prins voortvluchtig is. De prins is geen rechtmatige troonopvolger, daardoor had hij nooit formeel recht op het land. Zelf ziet Paul dat volledig anders en vindt hij dat hij degene is die aan het hoofd van de koninklijke familie staat. Maar de gevangenisstraf blijft staan, en mocht hij ooit tegen de lamp lopen zal hij die moeten uitzitten. Maar of hij ooit gevonden wordt dat is de vraag.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Lees meer over:
prins Roemenië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties