Italië maakt als eerste in EU COVID-paspoort verplicht voor alle werknemers

Italië maakt als eerste in EU COVID-paspoort verplicht voor alle werknemers

De Italiaanse regering heeft donderdag enkele van de strengste anti-covid-maatregelen ter wereld goedgekeurd, waardoor het voor alle werknemers verplicht is om ofwel een bewijs van vaccinatie, een negatieve test of recent herstel van een infectie te tonen, meldde Reuters. De nieuwe regels zullen op 15 oktober in werking treden in de laatste poging van de brede coalitie van premier Mario Draghi om mensen over te halen zich te laten inenten en besmetting te voorkomen. De draconische maatregel maakt de bevolking woedend.

Elke werknemer die geen geldig gezondheidscertificaat voorlegt, wordt geschorst zonder loon, maar kan niet worden ontslagen, volgens een ontwerp van het decreet dat door Reuters is ingezien. Mensen die het decreet negeren en toch gaan werken, riskeren een boete van 600 tot 1.500 euro.

Terwijl sommige staten van de Europese Unie hun gezondheidswerkers hebben opgedragen om vaccins te krijgen, heeft geen enkele de groene pas verplicht gesteld voor alle werknemers, waardoor Italië een testcase voor het continent is geworden.

De pas was oorspronkelijk bedoeld om het reizen door Europa te vergemakkelijken, maar Italië behoorde tot een groep landen die het snel ook een vereiste maakte voor diegenen die toegang wilden tot locaties zoals musea, sportscholen en binnen dineren in restaurants.

Er zijn de afgelopen weken sporadisch protesten geweest in Italië tegen de toenemende druk om een ​​prik te krijgen, maar de meeste politieke partijen en de belangrijkste werkgeversfederatie hebben de stap gesteund, in de hoop dat het verdere economische blokkades zal voorkomen. Vakbondsleiders waren lauwer en zeiden dat tests gratis moeten worden gegeven aan werknemers die weigeren zich te laten vaccineren, zodat ze aan het werk kunnen blijven.

Ambtenaren zeggen dat dit mensen zou aanmoedigen om vaccins te blijven mijden. Een regeringsbron zei echter dat het kabinet de prijzen voor tests stevig in de gaten zou houden en een maximumbedrag van 15 euro voor volwassenen zou opleggen.

Ongeveer 74% van de 60 miljoen inwoners van Italië heeft ten minste één Covid-19-injectie gehad en 68% is volledig gevaccineerd, cijfers die in grote lijnen overeenkomen met de meeste andere EU-landen.

Italië heeft in maart gezondheidswerkers bevolen zich te laten vaccineren of geschorst te worden. Tot op heden zijn 728 artsen geschorst, meldt de artsenfederatie donderdag. Het was niet meteen duidelijk hoeveel verpleegkundigen of verzorgers hadden geweigerd hieraan te voldoen. Een soortgelijke maatregel in Frankrijk is woensdag van kracht geworden.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Iamexpat.nl

Lees meer over:
paspoort Italië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties