FRONTEX: Illegale migratie met meer dan 90% toegenomen in de Middellandse Zee, de Balkan en via de West-Afrikaanse route

Buitenland
vrijdag, 17 september 2021 om 16:16
frontex scaled
Sinds het begin van het jaar zijn meer dan 103.630 mensen illegaal de Europese landen binnengekomen, een stijging van 64 procent ten opzichte van illegale grensoverschrijdingen in vergelijking met de eerste maanden van 2020, zo bracht het EU-grens- en kustwachtagentschap Frontex naar buiten.
Volgens een persbericht van het agentschap zijn de illegale aantallen in augustus verdubbeld (+53 procent), met 17.788 illegale grensoverschrijdingen die geregistreerd werden. Aan de andere kant is het aantal illegale grensoverschrijdingen aan de oostgrenzen met 67 procent afgenomen in vergelijking met de maand ervoor, toen er 3.242 gevallen werden geregistreerd. Van de 5.300 meldingen die dit jaar zijn gemeld, waren er echter 4.116 aan de Litouwse landgrens met Wit-Rusland.
Frontex onthult verder dat het aantal illegale verplaatsingen in de regio omhooggeschoten is, met een stijging van 90 procent ten opzichte van 2020. Sinds januari zijn 41.000 illegale overtochten ontdekt in de Middellandse Zeeroute, waaronder het Iberisch schiereiland, Turkije, Israël, Egypte en Tunesië. “Alleen al in augustus waren er 8.790 signaleringen, 61 procent meer dan in dezelfde maand van vorig jaar. De meeste van deze aankomsten werden gemeld op de Libische en Tunesische corridors”, meldt Frontex.
Bovendien legt FRONTEX uit dat de route door het centrale Middellandse Zeegebied nog steeds de meest gebruikte regio is voor de illegale oversteek, met de meeste migranten uit Tunesië, Bangladesh en Egypte. Het agentschap laat ook weten dat Libië nog steeds het grootste aantal migranten toelaat dat vanuit Afrika komt. Sinds januari kwamen 19.096 van de 41.000 migranten die de EU binnenkwamen uit dit gebied, gevolgd door Tunesiërs. Sinds het omverwerpen van het Ghadaffi-regime door middel van de georchestreerde kleurenrevolutie is Libië tot de grootste toegangspoort van Afrika geworden.
Volgens Frontex staan ​​de aankomsten uit Tunesië op de lijst van het op een na hoogste aantal immigranten, en het aantal blijft stijgen. Egyptenaren zijn de derde belangrijkste nationaliteit die illegale mediterrane landen binnenkomen, met 3.379 van hen die Italië in de eerste acht maanden van 2021 over zee bereikten. Dit betekent dat er een stijging van 542 procent werd genoteerd in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar.
Met uitzondering van het centrale Middellandse Zeegebied, is het aantal illegale grensoverschrijdingen op de Westelijke Balkanroute toegenomen met een stijging van 99 procent in vergelijking met 2021. Sinds januari zijn 27.180 gevallen van irreguliere overschrijdingen gemeld, waarbij de meeste migranten afkomstig zijn uit Syrië, Afghanistan en Marokko. Alleen al in augustus steeg het aantal illegale binnenkomsten met 119 procent, goed voor 3.980 migranten.
Bovendien kende de route West-Afrika een stijging van 118 procent vergeleken met vorig jaar, met 8.562 meldingen, waarbij 67 procent van de immigranten uit Sub-Sahara Afrika kwam, gevolgd door de Marokkanen. Vorige maand zijn 1.008 mensen via deze route illegaal Europa binnengekomen.
Beeld: Frontex | Twitter