Russische bevolking spreekt vertrouwen uit in Putin en zijn partij, verkiezingen door Verenigd Rusland gewonnen

Russische bevolking spreekt vertrouwen uit in Putin en zijn partij, verkiezingen door Verenigd Rusland gewonnen

Met 76 procent van de stemmen verwerkt, kreeg de regerende partij Verenigd Rusland 49,16 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen en kan ze rekenen op 196 zetels waarvoor een meerderheid van stemmen is uitgebracht, aldus de Centrale Verkiezingscommissie.

Deze cijfers betekenen dat de partij van president Vladimir Poetin haar constitutionele meerderheid behoudt in de Doema, het lagerhuis van het parlement, wat betekent dat de partij meer dan 300 van de 450 zetels in handen heeft.

De opkomst was 45,15%, volgens de laatste gegevens die gisteren om 18.00 uur Moskou-tijd werden vrijgegeven.

Op de tweede plaats staat de Communistische Partij van de Russische Federatie met 19,95% van de stemmen. Ze worden gevolgd door de nationalistische Liberaal-Democratische Partij van Vladimir Zjirinovski met 7,59%; de sociaal-democraten van "Fair Russia-Patriots-For Justice" onder leiding van Sergei Mironov met 7,37% en de New People-partij, vorig jaar opgericht door de centrumrechtse en liberale formatie van zakenman Alexei Nechaev met 5,43%. Deze formaties hebben tot nu toe de drempel van 5 procent overschreden om de Doema binnen te gaan.

In kiesdistricten met één lid heeft Verenigd Rusland tot dusver 87,12% van de zetels (196 zetels), de communisten 6,23% of 14 zetels, en de sociaal-democraten 3,11% (7 zetels). De Liberaal-Democratische Partij, de Liberale Partij Yabloko, Rodina, de Partij van de Groei en het Burgerplatform nemen elk één plaats in. Onafhankelijke kandidaten winnen drie termijnen.

Bij de verkiezingen van de Doema van 2016 kreeg Verenigd Rusland 54,2% van de stemmen of 343 zetels in het lagerhuis van het Russische parlement. Dit resultaat, dat de nationalistische opkomst weerspiegelde sinds de annexatie van de Krim in 2014, was 4,88% beter dan de vorige verkiezingen in 2011, toen de regerende partij 49,32% of 238 zetels behaalde.

Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over:
Rusland poetin Verkiezingen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties