Brandweerman gearresteerd voor aansteken brand waardoor 137 doden vielen

Buitenland
maandag, 27 mei 2024 om 2:56
brandweer
De Chileense politie heeft een 22-jarige vrijwillige brandweerman opgepakt die verdacht wordt van het stichten van meerdere verwoestende branden begin dit jaar in de regio Valparaíso en Viña del Mar.
De verdachte, die anderhalf jaar als vrijwilliger bij de brandweer werkte, wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de branden die in februari woedden. Deze branden kostten 137 mensen het leven en vernietigden duizenden huizen. Volgens de hoofdinspecteur van de brandweer in Valparaíso had de jonge brandweerman al zijn psychologische tests goed doorstaan. Hoe de politie precies tot zijn arrestatie is gekomen, blijft vooralsnog onduidelijk.
De lokale brandweercommandant, Vicente Maggiolo, uitte zijn diepe teleurstelling en verbijstering over de arrestatie. "We zijn er kapot van," verklaarde hij. Maggiolo benadrukte dat dit incident op zichzelf staat en dat in de 170 jaar geschiedenis van de lokale brandweer nooit eerder iets dergelijks is voorgevallen.
Direct na het uitbreken van de branden rezen vermoedens dat er sprake kon zijn van brandstichting, omdat het vuur op meerdere plaatsen tegelijk oplaaide. De autoriteiten startten een uitgebreid onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de arrestatie van de brandweerman, vier maanden na de branden.
De branden worden beschouwd als de grootste ramp in Chili sinds de aardbeving van 2010, waarbij 500 mensen omkwamen. President Gabriel Boric noemde de situatie "een tragedie van enorme omvang" tijdens zijn bezoek aan het rampgebied in februari.