Boetes voor mensen die het vaccin weigeren

Boetes voor mensen die het vaccin weigeren

De snelheid en hoeveelheid waarin mensen gevaccineerd worden loopt momenteel meer vast dan de reguliere media laten zien. Veel mensen komen niet opdagen bij hun tweede afspraak, waarbij de aantallen per land verschillen. Ambtenaren brengen nu een boete in het spel voor de weigeraars.

Wie de uitspraken van de mainstream media vertrouwt, moet tegenwoordig de indruk krijgen dat de "vaccinatiecampagne" in volle gang is. Bijna elke dag wordt verkondigd: Zo en zo veel procent is ingeënt. Zo en zo velen kregen de eerste vaccinatie enzovoort. Maar blijkbaar komt dit maar in beperkte mate overeen met de feiten. Terwijl degenen die geen vaccinatie willen praktisch niet verschijnen of worden gestigmatiseerd op staatsradio en andere media, lijkt het aantal eigenlijk hoger te zijn dan wordt gedacht.

In dit artikel nemen we met name de vaccinatiebereidheid en consequenties wanneer je een vaccin weigert in Duitsland onder de loep. Veel tweede afspraken worden nu geannuleerd. In Mecklenburg-Voor-Pommeren komt ongeveer 40 procent van degenen die aanvankelijk bereid waren om te vaccineren niet naar hun tweede afspraak, in Berlijn zou dat oplopen tot tien procent. Let wel: dit zijn mensen die aanvankelijk een vaccinatie wilden, maar daar nu liever van afzien. Volgens informatie van de Duitse Vereniging van Huisartsen neemt hun aantal ook in de huisartsenpraktijken toe.

Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat ambtenaren die de situatie willen aanpakken onder meer boetes inzetten. Zo bracht de voorzitter van het Berlijnse Duitse Rode Kruis, Mario Czaja, een boete van 25 tot 30 euro in het spel. Czaja zegt: "Helaas ervaren we sinds een paar weken dat steeds meer mensen hun inschrijving niet afzeggen terwijl ze een afspraak hebben bij het vaccinatiecentrum. Dat is nogal onaangenaam tegenover wie sneller een afspraak wil."

Naar de mening van het hoofd van het vaccinatiecentrum van de Stuttgart-kliniek, Markus Rose, zijn de vaccinatiecampagne en de herwonnen vrijheid er verantwoordelijk voor dat veel mensen het gevoel hebben dat een coronavaccinatie niet meer zo urgent is als voorheen. Men moet daarom "alles in het werk stellen om gebruik te maken van het huidige vaccinatieaanbod, zoveel mogelijk mensen direct vaccineren en de verspreiding van het virus stoppen", aldus Rose.

Kamerlid Silke Gebel (De Groenen) in het Berlijnse Huis van Afgevaardigden ziet het ook zo. Men zou "zeker kunnen denken aan een boete voor mensen die hun tweede vaccinatie-afspraak overslaan zonder te worden afgezegd", vertelde de politicus aan Inforadio. De reden voor de weigeringen is dat het niet gemakkelijk genoeg is voor degenen die zich willen laten vaccineren. Zo hebben alleenstaande ouders hun kinderen tot nu toe niet naar het vaccinatiecentrum kunnen brengen voor een afspraak, vervolgt Gebel. Het idee dat, gezien het verdwijnend kleine aantal gevallen en meestal milde ziekteprogressie, dit in plaats daarvan te wijten zou kunnen zijn aan een toenemende scepsis over het nut van vaccinatie, speelde voor de Groene politicus geen rol.

Volgens cijfers van het CBS is ongeveer 30% van de Nederlanders in het beginsel niet bereid tot het nemen van het vaccin. Dit op basis van nieuwe gegevens van bijna 2 duizend respondenten uit de Gezondheidsenquête. In Nederland staan vooralsnog geen boetes gepland voor zij die het (tweede) weigeren tot zich te nemen, maar de zorgwekkende ontwikkelingen in het buitenland dienen goed in de gaten gehouden te worden. Uiteindelijk dient iedereen over zijn of haar eigen lichamelijke integriteit te kunnen beschikken.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Pexels

Lees meer over:
Duitsland boete

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties