Syp Wynia: 'Afgelopen jaar was een test van hoeveel overheidsingrepen wij accepteren'

Syp Wynia: 'Afgelopen jaar was een test van hoeveel overheidsingrepen wij accepteren'

In het afgelopen jaar hebben we een test gezien van hoeveel overheidsingrepen burgers accepteren. Dat zegt opiniemaker Syp Wynia in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De geneigdheid van bureaucratieën om greep te krijgen op hun onderdanen is natuurlijk bekend. We moeten niet uitsluiten dat, ook al is dat onbedoeld, de gelegenheid te baat is genomen om de burgers in het harnas te krijgen.”

Dat heeft Wynia verbaasd. “Niemand kon 12 maanden geleden bedenken dat het deze kant op zou gaan. Het idee dat de overheid vat krijgt op het leven van mensen, dat bestond in zekere mate al. Maar er is nu een nieuwe component bijgekomen. Die combinatie is buitengewoon zorgwekkend.”

De situatie van het afgelopen jaar deed Wynia denken aan de roman 1984 van George Orwell. “Het was een draconisch beeld van burgers die als machines werden gebruikt in een dystopische wereld. We dachten in 1984 dat het nooit nog zou gebeuren, die wereld van Stalin en Hitler. We hebben nu minder democratie gekregen, en ook nog meer overheidsbemoeienis en overheidsdwang.”

Lees verder bij de bron: https://wnl.tv/2021/02/13/afgelopen-jaar-was-een-test-van-hoeveel-overheidsingrepen-wij-accepteren/

Beeld: Schermafbeelding WNL / Youtube

Lees meer over:
coronamaatregelen NPO overheid

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties