Steeds meer winkeliers: 'Wij gaan weer open op 2 maart'

Binnenland
zondag, 14 februari 2021 om 9:34
De winkeliers die weer open willen Rechten Martijn Huigen
"We hebben geen keus!" Ondernemers van de winkeliersvereniging in Klazienaveen gooien op 2 maart hun winkels weer volledig open. De vereniging vreest voor het voortbestaan van de zelfstandige ondernemers in het dorp.
"Het vertrouwen is gewoon weg", zegt Harry van der Velde, van Niezing-Heijes Mode, als voorzitter van de winkeliersvereniging. "We hebben met de huidige coronasubsidies geen zicht op omzet."
Voor Van der Velde zijn het juist de winkels van zelfstandige ondernemers, zoals zijn kledingzaak, die Klazienaveen zo bijzonder maken. "En wij zijn seizoensgebonden. We moeten wel nieuwe kleding inkopen, maar het oude is nog niet verkocht en de leverancier wil wel zijn geld." Wel wil hij benadrukken dat het niet expliciet om kledingzaken gaat. "Alle zelfstandig ondernemers doen mee. Alle winkels met een voorraad worden niet goed genoeg gecompenseerd."
De winkeliersvereniging van Klazienaveen bestaat uit zo'n 140 winkels en in een stemming via WhatsApp zegt volgens Van der Velde de meerderheid dat ze weer open gaat op 2 maart.
Het zal daarbij vooral gaan om de zelfstandige ondernemers. "Ik schat uit de losse pols dat zo'n 70 procent van alle winkeliers van onze vereniging meedoet. De steun hebben we vast wel van de bedrijfsleiders van filiaalbedrijven, maar die kunnen niet meedoen. Tenzij het filiaalbedrijf mee wil doen." Het zal dus om zo'n 90 a 100 bedrijven gaan die hun deuren op 2 maart weer zullen openen.
Beeld: Martijn Huigen